2024. március 28., csütörtök
OROMPART

Összefogásban építik az utat

Az oromparti tanyavilágban élők hétfőn kezdték el a Felsőhegyről hozzájuk vezető betonút újjáépítését.
Szügyi Roland, a munkálatokban részt vevő oromparti lakos napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a kétsávos, a személygépkocsik nyomtávjával azonos betonsáv a nyolcvanas évek végén épült. Az út mellé szilfákat ültettek, ami nem bizonyult szerencsés megoldásnak, ugyanis a gyökerük kárt tett az útban. A fák egy részét kivágták, és a helyiek az elmúlt évtizedben önerőből háromszor is felújították azokat a részeket, amelyeket felnyomtak a fák tövei, viszont van egy egy kilométeres szakasz, ami az elmúlt két esztendőben járhatatlanná vált.

– Megtörtént, hogy az alig 20 kilométeres sebességgel közlekedő autó kereke kiszakadt a helyéről, a gumiabroncsokat pedig rendszeresen szétvágta a beton széle – magyarázta a helybéli férfi, és hozzáfűzte, hogy tavaly ősszel az önkormányzat engedélyezte a szóban forgó útszakasz mellett a szilfák kivágását, illetve ezek értékesítését, hogy az érte kapott pénzből a problematikus részen újraöntsék az aszfaltot.

– Ez az összeg nagyjából a költségek 50-60 százalékát fedi, s ebből csak a cementet és a sódert tudtuk megvásárolni, a többit mi, itteni lakosok önerőből oldjuk meg. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a héten 500 méteres szakasszal végzünk. Ezután egy rövid időre szüneteltetjük az útépítést, hogy az őszi mezőgazdasági munkálatokat mindenki be tudja fejezni, utána pedig folytatjuk. A befektetésünkhöz a zentai önkormányzat ez idáig 150 ezer dinárral járult hozzá, és abban reménykedünk, hogy kapunk még valahonnan segítséget, ugyanakkor egy jótékonysági bál megrendezésében is gondolkodunk. Amennyiben elkészülünk ezzel az egy kilométeres szakasszal, tavasszal a következő egy kilométeren is folytatnánk a fák kivágását, illetve a beton újraöntését. Az idén még a kivágott szilfák helyébe őshonos, kárt nem okozó fák elültetését tervezzük – magyarázta Szügyi Roland.