2024. április 25., csütörtök
ATLÉTIKA

Španović harmadik Gyémánt-trófeája

Elérkezett fináléjához a Gyémánt Liga idei sorozata, a kétnapos zürichi eseményen kilenc futó- és hét ügyességi számban hirdetnek bajnokot mindkét nemben, ami összesen 32 döntőt jelent.

Az új lebonyolítási rend szerint a mezőnyben azok a sportolók lehettek ott, akik a szezon során 4–6 alkalommal megrendezett számukban a megszerzett pontok alapján a legjobbak között végeztek, és az év bajnokáról kizárólag a zürichi verseny végeredménye dönt.

Az első napon még csak hét számban osztották ki a Gyémánt-trófeát és a vele járó 30 000 dolláros pénzdíjat, a helyszín azonban rendhagyó volt, hiszen még nem a Letzigrund Stadionban, hanem a város főterén, a Sechseläutenplatzon kialakított ideiglenes atlétikapályán zajlottak az események.

A nézők pedig szerb győzelemnek is tapsolhattak, hiszen Ivana Španović 2016 és 2017 után harmadszor lett a Gyémánt Liga szezonjának végső győztese. Az első négy ugrás után Španović még a második helyen állt a svéd színekben versenyző, elsőre 6,83 méterig jutó Khaddi Sagnia mögött, ezt követően állt egy 6,88-os ugrással az élre, majd utolsó kísérletével 6,96-ig tornázta az etalont, ezzel pedig már bajnoki címét ünnepelhette.

A második Sagnia, a harmadik az ukrán Marina Bek-Romancsuk lett, az olimpiai bajnok Malaika Mihambo azonban csupán 6,56-os legjobbal ötödikként zárt.

A férfi súlylökésben is volt szerb érdekeltség, szezonbeli erős eredményei révén kvalifikálta magát a fináléra Armin Sinančević, aki hiába dobott ötödik kísérletével 21,86 métert, és közelítette meg két centivel egyéni csúcsát, ez is csak a harmadik helyre volt elég a jóval messzebbre lökő amerikai páros, az olimpia óta legyőzhetetlen Ryan Crouser és Joe Kovacs mögött.

Bajnokok, férfiak, 5000 m: Berihu Aregawi (etióp) 12:58.65. Távolugrás: Thobias Montler (svéd) 8,17. Súlylökés: Ryan Crouser (amerikai) 22,67. Nők, 5000 m: Francine Niyonsaba (burundi) 14:28.98. Magasugrás: Marija Laszickene (orosz) 2,05. Távolugrás: Ivana Španović (szerb) 6,96. Súlylökés: Maggie Ewen (amerikai) 19,41.