2024. március 28., csütörtök
SAKK – I. LIGA

Újvidéki győzelem a rangadón

Szeptember 7. és 16. között Vrnjačka Banján rendezik meg Szerbia idei férfi és női I. ligás csapatbajnokságát. A fordulók délután 4 órakor kezdődnek. Mindjárt a rajton szembekerült egymással a két nagy múltú vajdasági csapat, a topolyai Márkus Róbert vezette újvidéki NŠK minimális győzelmet aratott a szabadkai Spartacus felett.

A további vajdasági csapatok közül győzelemmel kezdett a 2019-es bajnok rumai Sloven, valamint a kátyi Jugović is, az eleméri Naftagas pedig vereséggel kezdett.

Az 1. forduló eredményei, férfiak: VŠK 2005–Sloven 2:4, Mladost (L)–Politika 2,5:3,5, Itaka–Jelica PEP 3:3, Vladimirci–Naftagas 3,5:2,5, NŠK–Spartacus 3,5:2,5, Radnički Vodovod–Jugović 0,5:5,5.

Nők: Vidikovac–DŠK Osnovac 0:4, Jelica PEP–Rad 2,5:1,5, Karađorđe–Jugović 2:2, BAS–Sirmium 1,5:2,5, Crvena zvezda–Zlatar 3:1. @sz = F. T.

SZUPERVERSENY NORVÉGIÁBAN
Rapport Richárd győzelemmel rajtolt a sakkozók szuperversenyén a norvégiai Stavangerben, ahol a világ élmezőnyének tagjai közül hatan indulnak. A jövő péntekig tartó viadal nyitónapján a magyar nemzetközi nagymester a sötét bábukat vezetve a hazaiak 2017-es junior világbajnoka, Aryan Tari felett diadalmaskodott.

A mezőnyben ott van a regnáló világbajnok norvég Magnus Carlsen és az orosz Jan Nyepomnyascsij is, ők ketten vívnak meg a vb-címért ősszel a dubaji világkiállítás keretében, november 24. és december 16. között.

A stavangeri tornán mindenki kétszer találkozik mindenkivel, s a tíz forduló alapján hirdetnek végeredményt. A szuperversenyt 2013 óta rendezi meg a norvég szövetség. Az eddigi győztesek közül a korábban háromszor is első Carlsen mellett indul az orosz Szergej Karjakin is, aki a nyitóévben és 2014-ben végzett az élen.