2024. március 29., péntek

A fenntarthatóság villanásai

Szombaton zárul a Kanizsai Írótábor

A 69. Kanizsai Írótábor második napján is színes programok várták a művészeket, az érdeklődőket.

A péntek délelőtti programokat a Mécsvirág együttes nyitotta meg, akik Radnóti Miklós verseit mondó, éneklő irodalmi műsorukkal ellátogattak az oromi, oromhegyesi és magyarkanizsai általános iskolákba. Az „Oly korban éltem én...“ című előadásban fellépett Verebes Krnács Erika, Baráth Hajnal Anna és Zsoldos Ervin.

A délelőtti órákban az Ifjúsági Otthonban a fiatalon elhunyt Patócs Lászlóról emlékezett meg Bakos Petra és Danyi Zoltán, a beszélgetést pedig Berényi Emőke vezette. Ezt követően szintén az Ifjúsági Otthonban irodalmi tanácskozásra került sor, melyet az írótábor szervezőbizottságának elnöke, Verebes Ernő vezetett. A tanácskozás A süket hallgató és a néma zenekar – a fenntarthatóság villanásai címet viselte.

– Azokra a kérdésekre keressük a választ, hogy milyen állapot az, amikor a süket hallgató néma zenekart hallgat, mire vár olyankor, vagy mire vár a zenekar, hogy vannak-e párbeszédek, mennyire revelatív az a megszólalási mód, ahogy majd egyszer ez a bizonyos zenekar megszólalhat, mi lenne róla a véleményünk. Nem a magunk mellett való elbeszélés, hanem az egymás közötti megbeszélés lenne itt a lényeg. Úgy gondolom, hogy megszülethetnek olyan dialógusok, olyan beszélgetések, amelyek lényegét képesek érinteni az aktuális problémáknak, amiben most részünk van – fogalmazott Verebes Ernő a tanácskozást illetően.

A délutáni programok az Art Caféban folytatódtak, ahol Az irodalom új terei címmel tartottak egy beszélgetést. A beszélgetésen részt vett Losoncz-Kelemen Emese, Beszédes István és Keresztes Balázs, a beszélgetést pedig Fehér Miklós vezette.

– Az irodalom új terei című beszélgetésen a központi téma az irodalom, a kultúra online térbe való költözése, ami új távlatokat nyitott a művészetekben. A járvány mindenkit rákényszerített arra, hogy új megoldásokat találjon az eddigi személyes találkozások helyett. A fő kérdés az, hogy mindez milyen változásokat hozott az irodalomba, illetve, hogy velünk maradnak-e ezek a változások, vagy eltűnnek a járvány lecsengésével? – mondta Fehér Miklós.

Délután továbbá a Művészeti áthallások című beszélgetést hallhatták az érdeklődők, melyek résztvevői L. Simon László, Verebes György és Vass Szabolcs voltak. A beszélgetést Kucor Tamara és Patyerek Réka vezette. A továbbiakban az írótábor díszvendégével, Zalán Tibor József Attila-díjas magyar költővel, íróval, drámaíróval Gruik Ibolya és Verebes Ernő beszélgetett.

Az írótábor pénteki napja a Szegedi Szimfonikus Zenekar hangversenyével ért véget a Művészetek Háza nagytermében.

Szombaton az Art Caféban megemlékeznek a résztvevők Böndör Pálról, Bela Duranciról és Jung Károlyról. Az írótábor a vándorkulacs átadásával zárul.