2024. március 29., péntek
8. ÚJ VÁRSZÍNHÁZI FESZTIVÁL, ČORTANOVCI

Albu István és Crnkovity Gabriella rendeződíjas

Jugoszlávia, a hazám c. koprodukció lett a legjobb előadás

A 8. Új Várszínházi Fesztiválon Čortanovcin, a Stanković-villa előtti szabadtéri színpadon szeptember 3-ától 8-áig a hazai társulatok, a régió térségéből érkezők, valamint egy erdélyi társulat mutatta be produkcióját. A közönség kedd este élvezte a Berači snova (szabad fordításban: Álomszedők/Álmot kergetők) c. darabot. A fővárosi Zvezdara Színház színészei megosztották velünk dilemmáikat, családi és a szomszéddal kapcsolatos bajaikat, üzleti terveiket a fesztivál vége előtt...

Megnevettettek minket, és valószínűleg emlékeztettek mindenkit személyes történetére, vagy talán arra, amelyet ki-ki a szomszédjától hallott. A fesztivál záróestéjén pedig, a Život se sa mnom mnogo poigrao című darab első repríze előtt megtudtuk, kinek ítélte oda a díjakat a Laslo Blašković író, Jovana Balašević színésznő és Ivana Đurić Paunović műfordító összetételű zsűri.

Legjobb produkcióként díjazták a Marko Misirača rendezte Jugoslavija, moja dežela (Jugoszlávia, a hazám) c. előadást, amelyet a szlovéniai Gledališča Koper a boszniai-Szerb Köztársaság Prijedori Színházával mutatott be.

A rendeződíjat a bíráló bizottság Albu Istvánnak ítélte oda a Boldogtalanok c. produkcióért, amelyet az erdélyi, gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház játszott.

A darab egyik kritikusa felteszi a kérdést: „Film a színházban?" Igen, de az újítás, ahogyan Albu István használja a filmeszközöket, a műszaki és a technológiai lehetőségekkel még jobban elmélyíti a tragikumát a történetnek, amely boldogtalan családról, rossz kapcsolatokról, megtört szerelmekről és szenvedélyekről szól.

A szürke szín, amely két kamera által vetített fekete-fehér képeket egyesít a vásznon, azt tükrözi, hogy a szereplők képtelenek kitörni a rossz kapcsolatok ördögi köréből. A vászonra vetített jelenet sokszorozása felszív minden lehetőséget a modern világ megtisztítására. Ügyesen manipulálva a színpadi színészi játékot, a képernyőn megjelenőt, valamint a fény-árnyék játékokat, a rendező megmutatta, mennyire értelmes és céltudatos lehet kreatívan játszani különböző művészi eszközökkel.

A legjobb női alakításért a bíráló bizottság Sanja Ristić Krajnovot díjazta, akit Ninaként látott a közönség a Život se sa mnom mnogo poigrao c. darabban (amely szabad fordításban: Az élet nagyon kijátszott velem), az Új Várszínházi Polgári Egyesület előadásában.

Sanja Ristić Krajnov (Fotó: Bozsóki Valéria felvétele)

Sanja Ristić Krajnov (Fotó: Bozsóki Valéria felvétele)

Rendkívül ihletett játékkal, igényes elemekkel mind a fizikai, mind a szellemi tér elsajátításában Sanja Ristić Krajnov Nina szerepében olyan sors képét alkotja meg, amely mindig egy lépéssel ő előtte jár, és amelyben az üresség velőig lecsupaszodik, és vele együtt a fájdalom is, amelyet félreérthetetlenül érezhetjük, miközben a feledésbe merülésének minden fázisát átéljük.

Gordana Đurđević Dimić az idős Vera alakításáért nyerte el a női színészdíjat az Új Várszínházi Polgári Egyesületnek a Život se sa mnom mnogo poigrao c. előadásában.

A kifejező képesség Gordana Đurđević Dimić komikus, de tragikus kifejezésében Az élet nagyon kijátszott velem c. darabját olyan szintre emeli, amely a könnyedség és nehézség, a kegyetlenség és gyengédség, a küzdelem és megadás összeegyeztethetetlenségre utal. Nevetünk, miközben egyszerre görcsbe rándul az arcunk. Ilyen hatást csak egy nagyon elhivatott szakember érhet el a saját területén – okolta meg döntését a zsűri.

A legjobb férfiszerepért Boris Šavija érdemelte ki a díjat. Nedeljkót alakította a Jugoslavija, moja dežela (Jugoszlávia, a hazám) c. előadásban. Egyensúlyt talált karaktere különböző aspektusai belső konfliktusának bemutatásakor, ami tovább hangsúlyozta hazánk, Jugoszlávia történetének tragédiáját és pátoszát. A koncentráció, amikor árnyalt pszichológiai állapotokról van szó, és más színészek játékából származó inspiráció a színpadon, hozzájárul ahhoz a benyomáshoz, hogy első osztályú színházi eseményen vettünk részt.

Legjobb férfiszerep-díjat Hadži Nenad Maričić Zdravko alakításáért kapta a Berači snova c. darabban, amelyet a belgrádi Zvezdara Színház vitt színre. Maričić bölcs és visszafogott játékkal építette fel a családapa karakterét, aki nehezen tud megbirkózni az ő világát és értékrendjét romboló átmenetekkel és változásokkal. Az apja, felesége, gyermekei és szomszédaiból álló kör középpontjába helyezve nem találja meg magában azt a vertikumot, amelyet sérthetetlennek és örökké jelenvalónak tartott.

Rendezői különdíjjal ismerték el Crnkovity Gabriella alkotómunkáját az újvidéki színészek Maradok maradni c. önálló produkciójában. Crnkovity rendezőként precízen, de ötletesen és szuggesztíven megfogalmazva elmélyíti e régió és fiatal generációinak leghíresebb dilemmáját. A nosztalgiában játékos, a gyökértelen ifjúság energiájával játszik, a darabban a játék kiegyensúlyozott kontroll és a színészi szabadság terméke.

Milan Gutović-színészdíjjal tüntették ki Biljana Đurovićot a fővárosi Zvezdara Színház Berači snova c. előadásában alakított Ivanka szerepéért. Ivanka Biljana Đurović, a feleség és az anya hagyományos szerepére támaszkodva, és egy lépéssel közelebb a nők vidéki emancipációjához, komikus-tragikus eszközökkel, erős és határozott játékkal építi fel ezt a karaktert, amelyet állandó keresés jellemez a tranzíciós folyamatban – állt a fesztiváli zsűri megokolásában