2024. április 25., csütörtök

Főbírákat leckéztet Bolsonaro

A brazil államfő bírálói puccsveszélytől tartanak

Újraválasztatná magát a szélsőjobboldali brazil elnök, ám jelenleg nincs sok esélye arra, hogy ő kapja a legtöbb voksot. Igaz, majd csak jövőre szavaznak Latin-Amerika legnagyobb országában, ám Jair Messias Bolsonaro máris igyekszik minden eszközzel bebiztosítani a győzelmet. Igyekezete kudarccal is végződhet, bár az is lehet, hogy – miként bírálói feltételezik – katonai puccs árán megtartja hatalmát.

A legfelsőbb bírósággal (STF) is szembeszállt a brazil elnök, aki minden követ megmozgat, hogy jövő őszre újraválasszák. A szélsőjobboldali Jair Messias Bolsonaro igyekezete nem meglepő, hiszen népszerűsége csökken, és abban az esetben, ha most tartanák a választást, a többség nem szavazna neki bizalmat.

Az elnök már a választás módját is megkérdőjelezi. Szerinte elfogadhatatlan az elektronikus szavazás, helyette vissza kellene állítani a korábbról jól ismert, papír alapú voksolást. Az utóbbi időben többször is beszélt erről, sőt folyamatosan támadja a választási rendszert, amelyről azt állítja, hogy az ellenfelei érdekeit szolgálja és alkalmas a visszaélésekre. (Ennek alighanem a fordítottja igaz, hiszen a régi rendszer segítségével többször is csaltak a múltban, míg a 25 éve bevezetett elektronikus eljárást még nem érte komolyabb kritika.)

Bolsonaro kirohanásait a választási módszer ellen előbb az illetékes bíróság (TSE) elégelte meg, s vizsgálatot indított ellene. Nem sokkal később ugyanerre kérte a legfelsőbb bíróságot is, amely augusztusban cselekvésre szánta rá magát. Bolsonaro azóta egyre erélyesebben támadja a testületet, illetve az ellene irányuló vizsgálatot elrendelő Alexandre de Moraest.

A héten egy tüntetésen felszólította Luiz Fuxt, az STF elnökét, hogy állítsa le Moraest, különben az egész bíróság megbánja. Közölte ugyanakkor, hogy nem teljesíti Moraes utasításait, honfitársait pedig az STF döntéseinek semmibevételére buzdította. (A legfelsőbb bíróság egyéb okokból is Bolsonaro célkeresztjébe került. Így azért is, mert vizsgálja a koronavírus elleni vakcinák korrupciógyanús beszerzését, amihez neki is köze lehetett.)

Híveinek több sem kellett, az utóbbi napokban egyre többen követelik közülük az STF feloszlatását.

Az államfő nyílt fenyegetésére és zsarolására azonnal reagált a legfelsőbb bíróság első embere. Fux visszautasította a bírálatokat, egyszersmind megvádolta Bolsonarót, hogy aláássa a testület tekintélyét és támadja a demokráciát.

Bírálói még keményebben fogalmaztak. Szerintük a választási vereségtől rettegő elnök (aki korábban volt már katonatiszt is) puccshoz készíti elő a terepet, hogy a fegyveres erők segítségével hosszabbítsa meg mandátumát. Ennek veszélyére a héten nyílt levélben hívta föl a figyelmet több mint százötven volt (külföldi) politikus és baloldali közéleti személyiség.

Egy esetleges választási vereség utáni önkéntes távozásról Bolsonaro jelenleg hallani sem akar. Minapi kijelentése legalábbis erre utal. Akkor azt mondta, őt csak Isten mozdíthatja el a tisztségéből.

Pedig alighanem táborának részleges közreműködése is elég lesz erre. Egy friss felmérésből ugyanis kiderül: a 2018-ban rá szavazók húsz százaléka is a lehetséges baloldali kihívójának, Luis Inácio Lula da Silva exállamfőnek a nevét ikszelné be, aki ennek, s az őt támogatók voksainak köszönhetően akár már az első fordulóban megszerezhetné a győzelemhez szükséges többséget.