2021. október 18., hétfő

Felnyitják a Lee tábornok szobra alatt lévő időkapszulát

Felnyitják a Robert E. Lee tábornoknak, az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a déli csapatok főparancsnokának richmondi emlékműve alatt elhelyezett időkapszulát. Az 1887-ben elhelyezett rézkapszulában korabeli relikviák lehetnek.

Lee tábornok hét méter magas, tizenkét tonnás bronz lovasszobrát, amelyet Marius-Jean-Antonin Mercie francia szobrász 1890-ben készített, szerdán daruval emelték le a több mint 13 méter magas talapzatáról.

Az időkapszula a történészek kutatásai szerint a szobor talapzatába van süllyesztve. A tervek szerint a felnyitott kapszula helyére majd egy másikat helyeznek el, amelybe a napjainkat tükröző relikviákat, köztük egy szavatosságát vesztett, koronavírus elleni Pfizer-vakcinát, egy Black Lives Matter-matricát és egy fényképet tesznek, amelyen egy fekete nő látható felemelt ököllel a Lee-szobor mellett, a rendőrök által megölt George Floyd halála után kirobbant tüntetések egyikén.

Egy 1887-ből származó újságcikk szerint a rézkapszulában ugyancsak emléktárgyak vannak, köztük egy amerikai ezüstdollár és egy konföderációs gombgyűjtemény. A cikk azonban arra is utalt, hogy a kapszulába tettek egy képet a koporsóban fekvő Lincolnról is.