2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Épül a vakcinagyár

Jövő márciustól tölthetik ampullákba a Sinopharm védőoltását

Zimonyban elhelyezték a kínai Sinopharm szerbiai védőoltásgyárának alapkövét. Szerbia, Kína és az Egyesült Arab Emírségek közös, 30 millió eurós beruházásáról van szó. A csütörtöki alkalmi rendezvényen Aleksandar Vučić államfő mellett a kínai CNBG biotechnológiai vállalat és az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett Group 42 képviselői vettek részt, míg a Sinopharm elnöke videolink segítségével kapcsolódott be. A felek abbéli reményeiknek adtak hangot, hogy hatékonyabbá tehetik a koronavírus elleni küzdelmet, továbbá hozzájárulhatnak a biotechnológia és az egészségügy fejlesztéséhez.
Vučić felszólalásából kiderült, az üzem március végéig befejezendő első részlegében ampullázzák majd a Sinopharm koronavírus elleni védőoltását – addig a Hemofarm üzemében töltik ampullákba az említett oltóanyagot. A terv az, hogy az igényekkel összhangban a térség és Európa többi országát is a szerbiai üzemből lássák el ezzel az oltóanyaggal. Az üzem kapacitása évi 40 millió adag védőoltás lenne, egyelőre 30 milliót terveznek gyártani – emelte ki az elnök. 2023-ig tervezik befejezni a második részleget, onnantól kezdve a védőoltás alapanyagát is itt állítják majd elő. Kiemelte, Szerbia az elsők között lesz a világon, amely partnereivel együttműködve az oltóanyag hatékonysága növelésének céljával módosíthatja a koronavírus elleni védőoltás összetételét. Vučić szerint első körben 180 személyt terveznek alkalmazni az üzemben, 40 százalékuk magasan szakképzett szakember lesz, a többiek elsősorban laboránsok, majd a későbbiekben további 100 személyt alkalmaznának. Ha egyszer véget ér a járvány, ebben az üzemben másfajta védőoltásokat gyártanak majd.
A járványhelyzetre és az aktuális, valamint az egészségügyi szakértők szerint szükségszerű, ám egyelőre nem foganatosított intézkedésekre vonatkozó újságírói kérdésekre válaszolva az államfő felháborodottan közölte, egyesek folyton elégedetlenkednek, „noha az államvezetés Covid-kórházakat építtetett ki, valamint beszerezte a legkorszerűbb gyógyszereket, és növelte az egészségügyben dolgozók bérét". A világon nincs olyan ország, amelyik nem hallott volna Szerbia sikeres koronavírus elleni küzdelméről – jegyezte meg Vučić, aki ismét a védőoltás felvételének fontosságát hangsúlyozta, elsősorban a fiatalabb korosztály vonatkozásában, mondván, hogy „Kínában például már a háromévesnél idősebb gyermekeket is oltják, azért, mert a kínai a legjobb védőoltás". Nehéz helyzetben van az állam, hiszen az emberek egy része továbbra is az összeesküvés-elméleteknek ad hitelt – jegyezte meg.
– Ha most a zárás vagy a kijárási tilalom elrendelése mellett döntenénk, akkor azzal vádolnának bennünket, hogy ezt a tüntetések megakadályozásának céljából tesszük. Ennek ellenére biztosan lesznek új korlátozások, a válságtörzs foglalkozik ezzel a kérdéssel. Mint mindig, most is arra kérem a testületet, hogy a gazdasági érdekeket is vegye figyelembe, a közadósság ugyanis nem növekedhet – fogalmazott Vučić.

COVID-RENDSZERBE TÉRNEK VISSZA A KÓRHÁZAK

Az Összefogással a Covid ellen orvosi kezdeményezés álláspontja, hogy a rosszabbodó járványhelyzet miatt mielőbb el kellene rendelni a teljes gyülekezési tilalmat – fejtette ki Slavica Plavšić tüdőgyógyász és az egyesülés tanácsának tagja. A robbanásszerű növekedés folytatódik, így valóban felfoghatatlan, mit csinál a válságstáb, illetve miért nem ülésezik. Az N1 tv-nek nyilatkozva a szakértő közölte, mindent be kellene zárni, csak az iskolákat nem, továbbá megkezdeni betartatni a hatályos óvintézkedéseket. Az egyesülés amellett is kitart, hogy kötelezővé kellene tenni az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára a védőoltást.
Radmilo Janković, a Niši Klinikai Központ igazgatóhelyettese is borúlátó. Szerinte a napi esetszám a 10 ezret is elérheti. A robbanásszerű növekedés annyira kifejezett, hogy most már nagyon nehéz megállítani – mondta az SZRTV-nek. Közölte továbbá; a kruševaci Covid-kórház már betelt, a Niši Klinikai Központ 5 hónap után mától visszatér a Covid-rendszerbe.
A belgrádi Dr. Dragiša Mišović Klinikai-kórházi Központ ma tér vissza a Covid-rendszerbe, a Bežanijska Kosa Klinikai-kórházi Központ pedig holnap.

FOLYTATÓDIK A NÖVEKEDÉS

A csütörtöki járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt országszerte 5831 új fertőzést jegyeztek, 22 631 koronavírustesztet végeztek el, a pozitivitás aránya 25,8 százalék. A vizsgált napban 23 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 7468 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,93 százalék. A kórházakban 2234 Covid-pácienst kezelnek – 326-tal többet, mint egy nappal korábban –, 129-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége.
Vajdaságban előző nap 998 új fertőzést jegyeztek, ebből 285-öt Újvidéken.