2024. március 28., csütörtök

Tiodorović: A legérzékenyebb csoportok fizetnek meg érte

Branislav Tiodorović járványügyi szakember az N1 műsorában csütörtökön elmondta, hogy a három Covid-kórházban kezelt páciensek 95 százaléka nem volt beoltva, míg az esetek több mint 90 százaléka súlyosan végződik. Hozzátette, hogy ha nem hajtják végre a korlátozásokat a végsőkig, ha nem ellenőrzik az intézkedéseket, és ha nem veszi fel minél több ember a vakcinák valamelyikét, akkor belépünk egy természetes folyamatba. Ez azt jelenti, magyarázta Tiodorović, hogy mind megfertőződünk. Azzal, hogy akiknek jó az immunrendszere vagy beoltatták magukat, azok életben maradnak, és sajnos a legérzékenyebbek nagy árat fizetnek.

A szakember hangsúlyozta, hogy általánosságban kedvezőtlen a járványhelyzet, azonban néhány helyen már rendkívüli minősítésű. Hozzátette, hogy a lakosság 42 százaléka immunziált teljesen, 52 százalékuk az első dózis felvételén van túl. Úgy véli, hogy ez egyáltalán nem kielégítő adat, meg volt a lehetőségünk, mégis átléptük a piros vonalat.
Rámutatott, hogy Svédországban már eltöröltek minden korlátozást, mivel ott meghaladták a 70 százalékos átoltottságot.
Azzal kapcsolatban, hogy bevezetik-e a Covid-igazolást bevallotta, hogy bár a köztársasági válságstáb már egy hónapja készen áll erre, félnek a polgárok reakciójától.
A delta vírusvariánssal kapcsolatban elmondta, hogy bár 8-10-szer is fertőzőbb, mint az előzőek, akkor sem okoznak annyira komoly kórképet tömegesen, emellett sokkal kevesebben kerülnek kórházba annak ellenére, hogy mennyi pozitív eset van.