2024. április 24., szerda
KORMÁNYVÁLSÁG ROMÁNIÁBAN

Leváltották az USR-PLUS államtitkárait és megyei prefektusait

A bukaresti kormány a csütörtöki ülésén felmentette tisztségéből az USR-PLUS szövetség által jelölt megyei prefektusokat (kormánybiztost) és alprefektusait, miután Florin Citu miniszterelnök leváltotta az USR-PLUS 26 államtitkárát és államtitkárhelyettesét.

A kormányfő a kormányülés után közölte: a megüresedő több mint 80 posztra egyelőre nem neveznek ki új tisztségviselőket.
A liberális kormányfő azt követően távolította el a végrehajtó hatalom második és harmadik vonalából a – Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével tavaly decemberben alakult – koalíció középső pártjának tisztségviselőit, hogy kedden benyújtották lemondásukat az USR-PLUS miniszterei.
Bukarestben azt követően alakult ki kormányválság, hogy Citu az USR-PLUS ellenkezése dacára és a szövetség egyik miniszterét leváltva döntött az RMDSZ által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR-PLUS Citu leváltását követelte a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, bizalmatlansági indítványt kezdeményezett, miniszterei pedig kiléptek a kormányból.
Az USR-PLUS-nak egyetlen magasrangú állami tisztségviselője maradt hivatalban: Anca Dragu, a szenátus elnöke. A házelnök közölte: nem mond le, mert nélküle a „feléledő Szociálliberális (PSD-PNL) Szövetség" végképp eltemetné és sosem tűzné napirendre a parlamentben a Citu-kormány megbuktatása érdekében előterjesztett bizalmatlansági indítványt. Dragu megjegyezte, őt csak úgy lehet leváltani, ha a liberálisok nyíltan összefognak az ellenzéki szociáldemokratákkal.
A román média elhúzódó kormányválságra számít, miután a házbizottság – egy alkotmánybírósági döntésre várva – meghatározatlan ideig elnapolta a bizalmatlansági indítvány vitáját, a kormányból kilépett USR-PLUS-os miniszterek helyett kinevezett liberális, illetve RMDSZ-es ügyvivők az alkotmány szerint akár másfél hónapig is tisztségben maradhatnak.