2021. október 16., szombat
NEMZETKÖZI EUCHARISZTIKUS KONGRESSZUS

Délvidéki diákok a pápai szentmisén

Csókáról és Padéról huszonkét tanuló vesz részt a történelmi eseményen

A Rákóczi Szövetség Böjte Csaba ferences szerzetes kérésére 700 középiskolás fiatalt hívott meg Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Vajdaságból az Eucharisztikus Kongresszus pápai Szentmiséjére.
A Szövetség szervezésében érkező fiatalok szeptember 12-én, vasárnap 7.30-kor a Kossuth téri Andrássy-szobornál találkoznak Csaba testvérrel és a vele érkező mintegy ezer erdélyi zarándokkal.
A Kossuth téren a fiatalokat Böjte Csaba testvér köszönti, majd innét közösen indulnak a pápai szentmisére.
Vajdaság Észak-bánáti körzetéből Csókáról és Padéról utaznak diákok az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére, melyet Ferenc pápa mutat be. Mindkét településről tizenegy-tizenegy tanuló vehet részt a nem mindennapi utazáson és szentmisén. A diákokat Mészáros Kis Tibor, a padéi Szervó Mihály Általános Iskola történelem és földrajz szakos tanára kíséri el, aki kérdésünkre elmondta, hogy nagy öröm ez a délvidéki magyar diákoknak:
– Csóka is és Padé is két kisebb település, ahol a szülők szerényebb körülmények között nevelik gyermekeiket, így még nagyobb értéke van ennek a meghívásnak. A gyerekek között vannak általános iskolások is, hetedik, nyolcadik osztályosak, valamint középiskolások is, és mind egytől egyig hálásak azért, hogy elutazhatnak Budapestre, találkozhatnak Böjte Csabával, részt vehetnek a pápai szentmisén és együtt imádkozhatnak a közös jövőért. Nagyon izgatottak, már kérdezgették tőlem, hogy közelről fogják-e látni, I. Ferenc pápát, izgatottak, hogy mi fog történni, vagyis teljesen átérzik, hogy meghatározó eseményen lesznek jelen. Én azt mondtam nekik, hogy közelről ugyan nem fogjuk látni a szentatyát, de megadatik nekünk az, hogy együtt imádkozhatunk az egyházi vezetővel, és ez óriási dolog egy keresztény ember életében – hangsúlyozta majd elmondta, hogy Vajdaságból mintegy 70–80 diák utazik szombaton Budapestre, és hogy a Délvidéken a Magyar Nemzeti Tanács a társszervezője az utazásnak, ők biztosítják az autóbuszt és Budapesten a szállást is.
A padéi és csókai diákok szombaton minkét településről a templom elől indulnak a történelmi utazásra.