2024. március 29., péntek

A fővádlott nem beszél

Példátlan per kezdődött Párizsban, ahol egyedülálló terrormerénylet ügyében ítélkeznek

Megkezdődött a 130 ember halálát és több száz sebesülését okozó 2015-ös párizsi merényletsorozat vádlottainak pere a francia fővárosban létrehozott törvényszéken. A nagy érdeklődéssel kísért, és szigorú biztonsági intézkedések mellett megindított jogi eljárás tegnapi első napján nem jelent meg mind a húsz vádlott, ám az Iszlám Állam (IÁ) több helyszínen is gyilkoló terrorista különítményének egyetlen túlélőjét, Salah Abdeslamot a vádlottak padjára ültették.

Rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg tegnap Párizsban az a per, amelyben egy példátlan terrortámadás-sorozat vádlottai ügyében mondja majd ki az ítéletet a törvényszék. A testületet külön erre a célra hozták létre a francia fővárosban, ahol IÁ-terroristákból álló három különítmény 2015. november 13-án nyolc helyszínen is vérfürdőt rendezett. Közterületeken és nyilvános helyeken, amelyek közül a Bataclan klubban (tartott könnyűzenei koncerten) estek legtöbben a támadások áldozatául. A teremben csaknem kilencven embert ölt meg három iszlamista, mielőtt a rendőrök végeztek velük vagy felrobbantották magukat.

A robbanószerkezetekkel és lőfegyverekkel végrehajtott merényletekben a terroristák összesen 130 embert gyilkoltak meg és 352-t (más források szerint 683-at) megsebesítettek. Az áldozatok és a sebesültek között sok külföldi is volt. A történtek miatt az országban hosszú időre rendkívüli állapotot hirdettek.

A támadásokban hét merénylő is életét vesztette: hatan felrobbantották magukat, eggyel a kommandósok végeztek. A nyolcadik terroristának, a francia-marokkói állampolgárságú Salah Abdeslamnak sikerült megszöknie. A 31 éves férfi 2016 márciusában került rendőrkézre, de azóta is hallgat. Belgiumban fogták el, ami azért nem meglepő, mert az IÁ ottani hálózatának emberei hajtották végre a párizsi támadásokat. A fővádlott Abdeslam kivételével Szíriában vettek részt kiképzésen, ahonnan az IÁ 2015-ben, a migrációs válság idején, küldte őket Európába.

A merényletsorozat egyetlen túlélőjét azért akarják felelősségre vonni, mert Párizsban részt vett az utcai lövöldözésekben, amelyek 39 emberáldozatot követeltek. A húsz vádlott közül Abdeslam már tegnap a törvényszék elé állt, további tizenhárom segítőtársával együtt. Hat vádlott még szökésben van; velük szemben távollétükben folyik az eljárás, amely várhatóan jövő júniusig ítélethirdetéssel ér véget. Elképzelhető azonban, hogy a „hatok” közül már egy sem él, mert miután Szíriába szöktek, meghaltak az ottani harcokban, köztük Oussama Atar belga állampolgár is, akiről feltételezik, hogy kitervelte és a közel-keleti országból irányította a párizsi merényleteket. Ennek ellenére őket is elítélik majd a párizsi tárgyaláson.

A törvényszék munkáját egy volt vizsgálóbíró, Jean-Louis Péries irányítja. Ám a munkahelyének otthont adó épületet még neki is nehéz megközelíteni a biztonsági intézkedések miatt. Az egész épületet ugyanis kordonokkal vették körbe, a területre, illetve a 750 négyzetméteres tárgyalóterembe tucatnyi beléptető kapun áthaladva lehet csak bejutni.

A vádlottakat pedig naponta más-más útvonalon szállítják a helyszínre. Ők arra számíthatnak, hogy legalább húsz évig terjedő börtönbüntetést szabnak ki rájuk, legrosszabb esetben életfogytig tartó szabadságvesztést.