2021. október 24., vasárnap

Megválasztották a bankkormányzó-helyettest

Tabaković: Kilenc év alatt szinte megkétszereztük az aranytartalékokat

Jorgovanka Tabaković bankkormányzó Ana Ivkovićot javasolta helyettesének a köztársasági képviselőház csütörtöki ülésén. Javaslatát azzal indokolta, hogy Ivković gazdag munkatapasztalattal rendelkezik, munkaéveinek jelentős részét a Szerbiai Nemzeti Bankban dolgozta le, és jelenleg is a bankkormányzó-helyettes pozíciót tölti be.
Ana Ivković már második mandátumát töltené a bankkormányzó-helyettesi tisztségen. Mandátuma szeptember 25-én jár le, először 2018-ban kapta ezt a megbízatást. Részletezve azt az időszakot, amióta ő áll a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) élén, Tabaković kiemelte többek között, sikerült stabilizálni az inflációt. A kétszámjegyű inflációt nyolc éve alatt mára sikerül 2 százalékon tartani, vagyis stabilizálni. Ezzel szerinte a gazdaság reális bevételét őrzik, illetve a lakosság jövedelmét, miközben a üzleti körülmények is átláthatók. Kiemelte, ezért látják a külföldi beruházók is egyre biztosabb vállalkozási területnek Szerbiát. A dinár megerősödött az euróhoz képest, a járványkörülményekhez képest 0,9 százalékkal. Kiemelte, 2012-től a devizapiacon az SZNB 3,46 milliárd eurót vásárolt, miközben csak ez év első kilenc hónapjában több mint egymilliárd euró megvételével tartják a dinár értékét. Az SZNB növelte a devizatartalékokat is; augusztus végén a bruttó devizatartalék 15,6 milliárd eurót tett ki, vagyis az elmúlt kilenc év alatt, 5,5 milliárd euróval növelték. Az aranytartalékokat is sikerült növelni. Tabaković hangsúlyozta, az aranytartalékok növelésével elérték az állam pénzügyi stabilitását, hiszen az elmúlt kilenc évben 21 tonnával nőtt az állami aranytartalék. Ma 36,8 tonnát tesz ki, azaz szinte megkétszerezték, miközben az arany értéke ma háromszor több, mint kilenc évvel ezelőtt volt.
A bankkormányzó szerint ezekhez az eredményekhez Ana Ivković is hozzájárult, szerinte rászolgált arra a bizalomra, amit a parlament korábban megszavazott neki a kinevezésénél. Mint mondta, többek között a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és más pénzügyi intézménnyel is eredményes tárgyalásokat folytatott. Ana Ivkovićot a parlament tegnap este újra megszavazta a bankkormányzó helyettesének, ezzel további hat évre szavaztak bizalmat neki.
Tegnap szavaztak a tizenegyedik rendkívüli ülés napirendjén szereplő napirendekről is, így az új fogyasztóvédelmi törvényről, több államközi megállapodásról, valamint az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával kötött hitelszerződésről is.