2024. március 28., csütörtök

Tabaković: Gyakran kérdezem Vučićtól, hogy egyáltalán megérdemli-e őt ez a nép

Évente mintegy 30 millió euróval több marad Szerbiában azáltal, hogy a külföldi bankkártyacégeknek egyenlő esélyeket biztosítottak a szerbiai piacon – jelentette ki Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank elnöke.

A bankkormányzó elvetette Vladan Glišić parlamenti képviselő vádjait, melyek szerint Tabaković folytatja elődjei gyakorlatát, és áruba bocsát minden hazai bankot. Glišić ugyanis azt mondta, hogy amíg Tabaković az ellenzék soraiból politizált, élesen bírálta ezt a gyakorlatot, viszont mióta bankkormányzó lett, ő is az infláció háttérbe szorítása mellett a külföldi bankok előtérbe helyezésén munkálkodik.

Tabaković emlékeztetett arra, hogy nagy nyomásgyakorlást élt át, amikor javasolta, hogy a terület jogszabályi rendezése által tegyék kötelezővé a bankoknak, hogy a külföldiek mellett automatikusan biztosítsák a felhasználóik számára a hazai Dina kártyát is. Mint mondta, ekkor Aleksandar Vučić véleményét is kikérte arról, hogy a döntéshez rendelkeznek-e elegendő politikai támogatottsággal. Úgy fogalmazott: az államfőnek gyakran felteszi a kérdést, hogy „egyáltalán megérdemli-e őt ez a nép".

A köztársasági parlamentben egyébként ma a bankkormányzó-helyettes megválasztására vonatkozó javaslatról vitáznak a képviselők, akik az eddigiek során jórészt pozitívan véleményezték a bankkormányzó és munkatársai tevékenységét – közli a 021.