2024. április 18., csütörtök

Feladattal a világban

Ismét tízezer zarándok érkezett a doroszlói Kisboldogasszony-napi búcsúra

Az elmúlt másfél év megpróbáltatásai után a tegnapi Kisboldogasszony-napi ünnepen csaknem 10 000 zarándok látogatott el a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhelyre, vagyis a Doroszlói Szentkútra. Szűz Mária születésének ünnepére gyalogosan legmesszebbről Moholról érkeztek hívek, de a bácskertesi (kupuszinai) és szilágyi gyalogos zarándokok, valamint a magyarkanizsai Csikós László kerékpáros zarándok teljesítménye is példaértékű.

Délvidék központi búcsúhelyén az ünnep kedden délután bűnbánati liturgiával kezdődött, majd gyónási alkalom volt, ezt követően katekézis és esti dicséret következett. Előesti szentmise keretében a betegek kenetének kiszolgáltatása zajlott. A misét msgr. Nagy József aranymisés vezette. Ezután gyertyás körmenet, örvendetes rózsafüzér-imádság, horvát nyelvű szentmise szentségimádás, virrasztó zsolozsma és filmvetítés volt.

Tegnap, Kisboldogasszony ünnepén fájdalmas rózsafüzér-imádsággal, keresztúti ájtatossággal, reggeli dicsérettel indult a nap.

A horvát nyelvű szentmisét msgr. Slavko Večerin megyés püspök vezette. A német nyelvű szentmisét HH. Szabolcs Tomaskovity celebrálta.

Msgr. Felföldi László pécsi megyés püspök az oltáriszentséggel (Fotó: L. Móger Tímea)

Msgr. Felföldi László pécsi megyés püspök az oltáriszentséggel (Fotó: L. Móger Tímea)

Az ünnepi püspöki nagymisét msgr. Felföldi László, pécsi megyés püspök szolgáltatta. Msgr. Slavko Večerin szabadkai megyés püspök örömét fejezte ki, hogy ő is a hívekkel imádkozhat Kisboldogasszony ünnepén.

– Egy évvel ezelőtt pontosan ezen a napon, a nagymise végén hirdették ki, hogy Őszentsége Ferenc pápa engem nevezett ki a szabadkai egyházmegye új püspökének – mondta a megyés püspök.

Msgr. Felföldi László szentbeszédében hangsúlyozta, hogy Szűz Mária születésének ünnepe életünk legkülönlegesebb üzenetét hordozza, ha egyszer valaki megértette, hogy mit jelent megszületni, mekkora csoda, Istennek milyen különleges műve, akkor alázattal és tisztelettel megáll saját élete előtt és azt mondja: Köszönöm!

– Mindannyiunk életútjában van egy gyönyörű történet, amelyben a család megléte meghatározó. Ha erre ránézünk, rájövünk, érdemes ünnepelni a saját életünk történetét (...) Mária azt akarja mondani, hogy őt is az Isten óriási üzenettel, feladattal küldte a világba. Mi nagyon hálásak vagyunk, hogy minderre igent mondott, hittel és szeretettel. Ugyanúgy minden embert, bárhol legyünk is az életben, Isten egyedi üzenettel, speciális szeretettel küldött ebbe az életbe, és ezt az üzenetet senki más nem tudja átadni, csakis rajtunk keresztül érvényesülhet. Azt a szeretet, emberséget, amelyet Isten ránk bízott, a magunk szolgálatában, azt senki másnak nem adta, senki másra nem bízta. A különböző nehézségek és szenvedések annak a jelei, hogy valaki nem fogadta el Istentől az élethivatását: azt a szeretet, üzenetet, jóságot, amit az Isten rábízott, amit neki kell átadni ebben a földi életben. Szeretet, béke pedig ott van számunkra, ahol az édesanyák, az édesapák, a nagyszülők, a lelkipásztorok, a szerzetesek, a helyükön vannak. Látják a feladatukat, küldetésüket, mert nemcsak rólunk van szó, hanem mindazokról, akiket az Isten ránk bízott (...) Mindebben az élethivatási elfogadásban Szűz Mária hite lehet a példaadó számunkra – hangzott el a homíliában.

Ft. Verebélyi Árpád, címzetes prépost, a Szentkút kormányzója az ünnepségen köszöntötte a vendégeket.

Köszönjük, hogy ezt a találkozást, a legszentebb találkozást a mindenható Istennel és az emberrel, a szent eucharisztiát együtt ünnepelhettük, együtt lehettünk részesei annak, hogy az Úr Isten ma is táplál bennünket, és hogy ebből a forrásból fakadhat minden forrásunk – mondta a kegyhely kormányzója.

Ismét megtelt a zarándokhely (Fotó: L. Móger Tímea)

Ismét megtelt a zarándokhely (Fotó: L. Móger Tímea)

A szentmise után Oltáriszentségi körmenet zajlott. Az ünnepnap esti szentmisével zárult, amelyet ft. Varga Jenő vezetett.

Az ünnepen vendégként jelen volt: Dr. Kaizinger Tibor, Magyarország főkonzulátusának első beosztott konzulja, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, dr. Pásztor Bálint parlamenti frakcióvezető, Szabadka város képviselő-testületének elnöke, dr. Úri Emese köztársasági parlamenti képviselő, a zombori Egészségházak igazgatója, Ökrész Rozália köztársasági parlamenti képviselő, a Magyar Szó igazgatója, Kovács Károly, Dubacz Éva, Csikós László tartományi képviselők, Kern Imre, Szabadka város alpolgármestere, Pelt Ilona tartományi segédtitkár, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tiszteletbeli elnöke, Rancz Károly, a VMMSZ alelnöke, Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere, Újhelyi Nándor, Törökkanizsa község képviselő-testületének elnöke, Jankovich Szilárd, Zombor városi tanácsos, dr. Goretić Vámoser Györgyi, a Zombor városi képviselő-testület VMSZ-frakciójának vezetője, Péter István, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének alelnöke, a Dunatáj elnöke, Gellér Magdolna, a zombori képviselő-testület tagja. A zarándoklaton jelen voltak a Szent György Lovagrend tagjai is.

Az időjárás is kedvezett a zarándokoknak (Fotó: L. Móger Tímea)

Az időjárás is kedvezett a zarándokoknak (Fotó: L. Móger Tímea)

A liturgiák során közreműködött a zentai Jézus Szíve-plébánia Musica Sacra kórusa, a szabadkai Pro Musica kamarakórus és a magyarkanizsai Angelus kórus, valamint a Szabadkai Zeneiskola rézfúvós szakosztálya.