2024. április 25., csütörtök

Bambilend – huszonegy év után

A bombázások idején építették, jelentős összeget öltek a működésébe, de csak egy évig nyújtott élményt – A várost is teljesen magára hagyta a politika

Valamikor a hatalom szimbóluma volt, ma viszont már az enyészet tárgyává vált a požarevaci Bambilend, amit Bambi parknak is hívtak annak idején. Az élménypark az egykori Jugoszlávia talán legnehezebb periódusában épült, a NATO-bombázások idején. Hatalmas összegeket nyelt el a beruházás, ma viszont már csak a helyi hajléktalanok lakják, kábítószer-élvezők használják. Lassan a faoszlopok is tüzelővé válnak, a mellékhelyiségek falait pedig már csak a gondolat tartja.

A Bambilandet Marko Milošević, Slobodan Milošević, a Jugoszláv Szocialista Köztársaság elnökének fia építtette Požarevacon 1999-ben. A munkálatok a bombázások idején folytak. Miközben a figyelmeztető szirénák szóltak, az építkezés egy pillanatra sem állt le. A város akkor a Szerb Szocialista Párt és a Jugoszláv Egyesült Baloldal (JUL) politikai befolyása alatt állt. Ahogy megszűntek a NATO bombázások, Marko Milošević születésnapján, még ugyanabban az évben, július 4-én meg is nyitották a vidámparkot. A megnyitó ünnepsége az akkori médiabeszámolók szerint lenyűgözte a lakosságot.

A medencét valamikor sós vízzel töltötték fel, ma viszont már a békákat sem érdekli (Fotó: Miklós Hajnalka)

A medencét valamikor sós vízzel töltötték fel, ma viszont már a békákat sem érdekli (Fotó: Miklós Hajnalka)

A Bambilend Marko Milošević Madonna elnevezésű vállalatának és a Bambi édességgyár közös beruházása volt, miközben a területet a város ingyen bocsájtotta a beruházók rendelkezésére. Ezen a hatalmas területen egy kisebb élménypark jött létre, ahol például a kisebb medencét sós vízzel töltötték fel. Voltak csúszdák, labirintusok, sportpályák, boltok, kávézók… A helyiek ugyan csalódottak voltak akkoriban az államvezetésben, mégis szívesen jártak oda, szívesen vitték a gyermekeiket az élményparkba. Ez volt az ő Disneylandjük.

Ezt erősítette meg ottjártunkkor a helyi parkosítási vállalat munkatársa is.

– Nem működik ez már évek óta. Pedig nagyon jó élménypark volt, a gyerekek nagyon szerettek ide járni. Amíg a gyerekek szórakoztak, a szülők megihattak egy kávét, egy italt... Most pedig benőtte a fű. Ha egy héttel hamarabb jön, be sem tudott volna menni az udvarba, embernagyságú volt a gaz – mondta Slađan, akitől azt is megtudtuk, hogy ő valamikor a požarevaci cukorgyárban dolgozott, állandó munkahelye volt, most pedig a parkosítási közvállalatban három havonta hosszabbítják a szerződését már évek óta. Minimálbérért dolgozik.

Elmondta, nem működik az élménypark, amióta Milošević sincs már. A várost is teljesen magára hagyta a politika.

Sajtóértesülések szerint a rendszerváltást, vagyis Milošević leváltását követően Marko Milošević, 2000. október 6-án Oroszországba menekült. Lassan 21 éve már, hogy a sorsára hagyták az élményparkot, igaz még néhány évig próbálkoztak egyes vállalkozók fenntartani, de senki sem fektetett be pénzt az élményparkba, végül a Bambi gyár is lemondott róla. Öt évvel ezelőtt Požarevac városa megállapodott a Bambi gyárral, így visszaszerezte a korábban városi tulajdonban levő terület egy részét, ám a másik része továbbra is a Madonna vállalat tulajdona. Azóta felreppentek olyan hírek, hogy a város visszavásárolja a területet, de ezeket a híreket a városi vezetőség cáfolta.

Amíg a park teljesen magára maradt, szinte már semmi nyoma sincs annak, amit a kilencvenes évek végén jelentett, a Madonna diszkó, ahol a kilencvenes években a szerb közélet számos meghatározó egyénisége megfordult, ahol egyes feltételezések szerint számos „üzlet” köttetett, ma is dolgozik. Ennek ellenére nappal nem sikerült bejutnunk, sőt senkivel sem beszélhettünk arról, hogy ki működteti a diszkót. A város szélén, egy dombon található, bástyaként emelkedő objektum továbbra is a Madonna nevet viseli, és a napokban várható koncertről a bejáratnál meghirdetett plakátok árulkodnak.

Az objektumot 1996 és 2000 között Marko Milošević vezette, később egy helyi bérelte az épületet. Sajtóinformációk szerint 2008-től egy Frakfurtban élő szerb állampolgár bérli.