2024. április 24., szerda

Keserves a bosnyák kenyér (is)

Egy hónap alatt több mint 200 euróval nőtt a szakszervezeti fogyasztói kosár értéke a szomszédos országban

Augusztusban még 2.524,81 bosnyák konvertibilis márka (KM), azaz 1.290 euró volt az úgynevezett szakszervezeti fogyasztói kosár értéke Bosznia-Hercegovinában. Szeptemberre 454 KM-vel, azaz 232 euróval nőtt a négytagú (két felnőttből, egy középiskolás és egy általános iskolás gyerekből álló) család minimális költségeit fedező összeg – írja a Tanjug, a bosnyák független szakszervezetek szövetségére hivatkozva.

Ugyanakkor közölték azt is, hogy a szakszervezeti kosár 37,3 százalékát az étkezés költségei képezik, a lakhatás és a kommunális kiadások 12,3 százalékban, a higiénia és az egészség fenntartását biztosító eszközök pedig 5,7 százalékban szerepelnek a létminimumot meghatározó értékben. Az életszínvonalat jelző mutató értékének 22,6 százalékát oktatási és kulturális költségek, 11,2 százalékát ruházati kellékek, 5,5 százalékát utazási költségek, 4,8 százalékát pedig a háztartás fenntartásához szükséges eszközök biztosítása képezi.

A nezavisne.com portál ugyanakkor közzétette azt is, hogy a legutóbbi, rendelkezésre álló hivatalos adatok szerint a bosnyák átlagfizetés 511 euró (999 KM) volt júniusban. Ez azt jelenti, hogy a szakszervezeti fogyasztói kosár értékét 39,57 százalékban fedi le a szomszédaink átlagfizetése – számolta ki a bosnyák szakszervezeti tömörülés.

Mint már arról beszámoltunk, Szerbiában jövőre 35.012 dinár (csaknem 300 euró) lesz a minimálbér, ami jelenleg 89 százalékban fedezi a hazai legkisebb fogyasztói kosár értékét. A szerbiai 65 ezer dináros átlagjövedelem pedig csaknem 167 százaléka a létminimumot meghatározó, 39 ezer dináros fogyasztói kosár értékének. A hivatalosan közzétett mediális átlagjövedelem (amelyet a lakosság fele kézhez kap havonta) viszont 50 ezer dinár körül mozog országunkban: ez 128 százaléka annak a legkisebb fogyasztói kosár értékének, amelyet a bosnyák szakszervezetek által emlegetett létminimumhoz hasonlóan állapítanak meg Szerbiában.