2024. március 29., péntek

GMO-növények, rákkeltő szezámmag, szermaradványos termékek

Mi minden akad fenn a növényegészségügyi ellenőrök hálóján?

Az agrárminisztérium növényegészségügyi felügyelősége az év eleje óta 212 olyan határozatot hozott, mellyel megakadályozta, hogy a határon megvizsgált áru bejusson az országba. Három szállítmányban génmódosított szervezetek jelenlétét állapították meg. A fitoszanitáris szolgálatban elmondták, hogy a gyümölcsnek és a zöldségféléknek az élelmiszer-biztonsági törvénnyel összhangban történő ellenőrzésekor kiderült az is, hogy 17 küldemény túl sok növényvédőszer-maradványt és nehézfémet tartalmaz, emiatt ezeket megsemmisítették vagy visszaküldték a feladónak. A felügyelőségen nem árulták el, milyen gyümölcsökről és zöldségekről állapították meg, hogy károsak az egészségre.

A növényegészségügyi határállomásokon a szerbiai inspektorok tavaly 80.063 rakományt vizsgáltak át: növényeket, növényi termékeket, növényvédelmi szereket, növénytápokat ellenőriztek. Az év folyamán 337 esetben hoztak behozatali tilalomról szóló végzést, mert az áru nem felelt meg a törvényben megszabott követelményeknek. A génmódosított szervezetek jelenléte miatt két esetben állították le az importot, szermaradványok és nehézfémek észlelése miatt pedig 48 küldeményt találtak elfogadhatatlannak.

Az idén, év elején a felügyelőség 17,8 tonna szezámmagot irányított vissza Indiába, mert rákkeltő etilén-oxidot tartalmazott. Ugyanezt a káros rákkeltő vegyületet mutatták ki nemrégiben az M&M, Snickers, Twix és Bounty fagylaltokban, így a szerbiai piacról is kivonták ezeket a termékeket. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter ennek kapcsán a múlt héten a Prva tévé műsorában elmondta, ezek a fagylaltok mindaddig nem jelennek meg a boltokban, amíg a gyártók ki nem küszöbölik a hiányosságokat. ,,Mi tesszük a dolgunkat, azért fizetnek bennünket. És nem én vagyok az oka annak, hogy itt 20 évig nem volt téma az élelmiszer-biztonság.” A tárcavezető azzal igyekezett megnyugtatni a fogyasztókat, hogy az ilyen fagylalt, ha el is jutna a kereskedésekbe, csak ,,akkor lenne igazán veszélyes, ha mondjuk naponta 20 kilót elfogyasztanánk belőle”.

Génkezelt szója a parcellákon

A fitoszanitáris felügyelőség közölte: országszerte 640 parcellán ellenőrizték a szóját, és a 29 helyen találtak génmódosított növényt. A korábbi években főleg Mačva vidékére volt jellemző a génkezelt szója illegális termesztése, de most már mindenfelé, Szerémségben és Bánátban is van belőle. A gazdák főleg állati takarmányozásra használják, mert – mint a felügyelőségen mondják – a génmódosított szóját a felvásárlóközpontokban nagyon nehéz, szinte lehetetlen átvinni az ellenőrzésen.