2024. április 16., kedd

Óvakodj a pirostól!

A leggyakrabban hamisított szerbiai bankjegy az ezerdináros

Nem mindenki búslakodik amiatt, hogy nincs pénze. Vannak, akik dolgoznak, vannak, akik nyomtatnak maguknak. A Szerb Nemzeti Bank az idei év első felében egész pontosan 1894 hamisított pénz nyomára bukkant. Ezek közül 606 hamis bankjegy deviza volt.

Hamis pénzt és hamisítókat éves szinten kapcsolnak le a belügyi intézmények, ennek ellenére nagyon úgy tűnik, hogy ez a folyamat megállíthatatlan. Mindig lesz valaki, aki hamis pénz gyártásán töri a fejét. Előbb-utóbb minden hamis pénzt lelepleznek, a veszteség pedig a gyanútlan polgárt éri. A központi bankok az egész világon arra törekednek, hogy minél nehezebben hamisítható címleteket állítsanak elő, ehhez viszont a hamisítók is állandóan felzárkóznak. Valójában hamisíthatatlan dolog nem létezik. Emiatt pedig mindig ráfizet valaki.

A szakemberek hangsúlyozzák, a hazai polgároknak különösen körültekintőnek kell lenniük az 1000 dináros bankjegycímletek esetében. Az adatok alapján, az esetek túlnyomó részében, valamivel több mint 61 százalékban ezeket a bankókat hamisítják. Állítólag kinézetre teljesen azonosak az eredeti címlettel, amikor az ujjbegyünkkel végigsimítjuk a pénzt, akkor viszont egyenetlenséget érezhetünk.

A Szerb Nemzeti Bank adatai szerint az idei év első felében 547 -tel több hamis címletre bukkantak, mint tavaly ugyanebben az időben. Ez az összeg majdnem megegyezik a 2019-es eredményekkel. A hamis pénzek közül az 1000 dináros megjelenése a leggyakoribb, ezt követi a 2000 dináros címlet, amelynek a megjelenési aránya 24, 86 százalékos, majd az 500 dináros, amelynek az előfordulási aránya 15,26 százalék. Ez a három címlet együttesen teszi ki a hamis készpénzbankjegyek összes számának 98,58 százalékát. A forgalomban lévő egymilliárd dinár között  6 586,56 dinár hamis pénzt fedeztek fel.

– Az év első felében 606 hamis külföldi bankjegyet azonosítottak, ezek többsége 50 és 200 eurós címlet volt. A különbség talán csak annyi, hogy az előző évekhez képest most kevesebb a hamis 100 eurós – áll a nemzeti bank közleményében.

A szakértők a hamis bankók között 108 darab amerikai dollárra bukkantak, amelyek közül a legnagyobb 100 dolláros címletű volt, emellett 80 bosnyák márka, 57 horvát kuna, valamint egy darab hamis svájci frank és svéd korona. A forgalomban felfedezett pénz mellett a rendőrség további 8128 darab hamis euróbankjegyet, valamint 493 horvát kunát foglalt le, mielőtt piacra kerültek volna.

Mit tegyünk, amikor azt gyanítjuk, hogy hamis pénzre bukkantunk? Mint a pénzváltókban is elmondhatják bárkinek, a legtöbben szép csendben próbálnak megszabadulni tőle, viszont azzal sem árt tisztában lenni, hogy ez bűncselekménynek számít. Ezért a legtisztább, ha gyanítjuk, hogy átvertek, ezt mihamarabb bejelentjük a legközelebbi rendőrségen vagy bankban. A szerbiai pénzváltóknak is rendelkezniük kell olyan készülékkel, amely megállapítja, hogy hamis vagy eredeti pénzről van szó.