2024. április 23., kedd

Innováció nélkül nincs fejlődés!

Újvidéken megtekinthetők a legújabb elektromos és hibridautók

Az Újvidéki Vásáron tegnap megnyílt az Electric Vehicle Days elnevezésű rendezvény, amelyen bemutatják a legújabb elektromos és hibridautókat, valamint az elektromobilitás jelenlegi helyzetét. A rendezvényt a Nina Media vállalat az Újvidéki Egyetem Technológiai Karával közösen szervezte meg. Az esemény partnerei a Belgrádi Egyetem gépészeti és elektrotechnikai karai is. Szerbiában először rendeznek ilyen vásárt.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a megnyitón elmondta, örömmel tölti el, hogy a kiállítást Újvidéken szervezik meg, egy olyan városban, ahol évek óta nemcsak a technológia fejlődik, hanem itt vannak azok a fiatal tehetségek is, akik nélkül nincs fellendülés.

– A jövő társadalmában a tudáson és az innováción lesz a hangsúly. Ez nekünk mind megvan, amit be is mutatunk az Electric Vehicle Days elnevezésű rendezvényen. A közeljövőben Szerbiában elektromos autókat fognak gyártani. Mi azon munkálkodunk, hogy a polgárok kényelmesen megéljenek, de az a célunk, hogy a környezetet megóvjuk, ami a minőségi élet elengedhetetlen része. Az elmúlt 10 évben Újvidék lett a regióban az IT-szektor legjelentősebb központja. A világ vezető cégei abban versenyeznek, ki tör be először az újvidéki piacra. A fiatal tehetségeknek nem kell elmenniük egy jobb világba, ugyanis ezt a világot a székvárosba hoztuk – fejtette ki Vučević.

A kiállításon a cégek bemutatják az elektromos autóikat, ezenkívül 6 panelmegbeszélést is tartanak, amelyeken az ágazat legjelentősebb kihívásait vitatják meg.

Boris Dumnić, az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának professzora elmondta, a közlekedési és szállítási módok változása mindannyiunk életére hatással van. A téma nemcsak Szerbiában aktuális, hanem világszerte.

– A látogatók egyrészt megtekinthetik az elektromos autók legújabb típusait, de találkozhatnak a vállalatok képviselőivel vagy részt vehetnek a 6 panelmegbeszélés egyikén. Ezeken nemcsak az elektromos és hibridautók fejlődéséről lesz szó, hanem a töltés módjáról, a szoftver gyártásáról, honnan jön a villamos energia az előállításukra, valamint hogy mennyire biztonságosak ezek a járművek. Szerbiában jelenleg 4000-re tehető az elektromos és hibridautók száma, de a közeljövőben mindenképpen gyarapszik a számuk – közölte Dumnić.

A rendezvényt a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság is támogatja.

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár kiemelte, az Újvidéki Vásárral még márciusban együttműködési szerződést írtak alá  a vállalkozók támogatására.

– Ez a kiállítás fontos a számunkra, mivel ha nem haladunk előre, egy helyben topogunk. Elengedhetetlen lépést tartani a modern technológiai vívmányokkal, bemutatni a legújabb eredményeket az autóiparban, amely egy fontos ágazat Szerbiában, ha figyelembe vesszük, mennyi nyereséget hoz az országnak. Nagyon fontosak  az egyetemisták is, hiszen ők azok, akik ezt az ágazatot továbbfejlesztik. A jövőben is minden olyan rendezvényt támogatunk, amely a fejlődésről és a jövőről szól – fejtette ki Ivanišević.

A szakemberek mellett olyan érdeklődőket várnak, akik nem járatosak az elektromos autók témájában, és szeretnének többet megtudni róluk.

A szervezők kívánsága, hogy az eseményt minden évben megrendezzék, és a jövőben nemzetközi szintű kiállítássá nője ki magát.