2024. április 18., csütörtök

Két javaslat a Péterváradra vezető gyalog- és kerékpárhídra

A Péterváradi vár lábánál tervezett gyalog- és kerékpárhíd építésére két javaslat érkezett – jelentette ki Miloš Vučević polgármester. Az egyik Európából, a másik pedig Kínából. A polgármester nem pontosította, hogy kikről jelentkeztek, de elmondta, hogy hiteljavaslatokról van szó, amely a következő időszakban még tárgyalások témája lesz, ugyanis egyeztetni kell az állami szervekkel is. Rámutatott arra is, hogy emellett a városra még más beruházások is várnak, például a városi hulladéktelep, amelyet a tervek szerint az európai alapokból fognak finanszírozni.

– A pályázók kötelezettségvállalási hitelt ajánlanak. Az európai ajánlat részben vissza nem térítendő összeget is magába foglal, viszont hitellel kapcsolatos feltételeket tartalmaz a fennmaradó részre. Még nem hoztunk döntést, jelenleg az Európa sugárút meghosszabbítására tervezett híd befejezésére koncentrálunk, és csak ezt követően tárgyalunk az állammal. Nem mindegy ugyanis, hogy öt, vagy tíz dinárral adósodunk el, mert mindez kihatással van az ország adósságára. Meglátjuk még, hogy mennyit tudunk fizetni, de emellett még ránk vár a regionális hulladéktelep megvalósítása is – mondta Vučević.
A polgármester még március végén jelentette ki, hogy a városi hatalom tárgyalásokat folytat az Európai Beruházási Bankkal a hitel biztosításáról, a gyalog- és kerékpárhíd felépítéséről az egykori Ferenc József vasúti híd talapzatain. A tervezett hídra nem hivatalos becslések szerint a városnak 10–15 millió eurót kell biztosítania, amely összeg leginkább a kapcsolódó közlekedési útvonalak és más kísérő költségektől függ.