2024. április 18., csütörtök

Hivatalosan is megnyílt a Zene- és Balettiskola

A 14.814,50 négyzetméteres új épületet, amely otthont ad két iskolának, illetve az első városi hangversenyteremnek, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere nyitotta meg. Az épület felépítése és berendezése 3,6 milliárd dinárba került.

A Zene- és Balettiskolában jelenleg 86 új zongora van. A megvásárolt hangszerek között van két koncertzongora is, amelyek egyenként 140.000 euróba kerültek.
A polgármester kiváltságosnak érzi magát, amiért egy ilyen fontos projektum részese lehet.

– Egy ilyen létesítmény megépítése Újvidék erejét szimbolizálja. A város megkapta az első hangversenytermét, és két iskola diákjai és tanárai használják az épületet. A legjobb felszereléseket vásároltuk meg, a kiváló feltételek megteremtése érdekében. Stefan Milenković hegedűművész lesz a koncertterem vezetője, ezzel is motiválni szerettük volna a gyerekeket, hogy itt maradjunk a városukban és Szerbiában. Igyekezni fogunk a lehető legjobb rendezvények megszervezésére, a gyerekek elvárásainak megfelelően. Ahhoz, hogy pénzt biztosítsunk az ilyen nagy projektekhez, felelősséget kell vállalnunk, olyan beruházások kellenek városunkba, amelyek megduplázzák a költségvetést – mondta Vučević.

Radmila Rakin Martinović, az Isidor Bajić Zeneiskola igazgatója szerint 1909. szeptember 1-je és a tegnapi nap a két legfontosabb dátum az oktatási intézmény történetében.
– A világon kevés intézmény lehet büszke egy ilyen épületre. Ez lesz az újvidéki kultúra epicentruma, ezt szeretném megköszönni a polgármesternek is, akinek személyes elkötelezettsége nélkül soha nem értük volna el a célt. 100 év alatt sikerült felépítettünk egy létesítményt, és amire még büszkék lehetünk, hogy a város mindig mögöttünk állt – mondta Martinović.
Sanja Vučurević, a balettiskola igazgatója szerint az intézmény a szerbiai és a térségbeli balettiskolák diákjainak gyűjtőközpontja lesz, ahol országos versenyeket, fesztiválokat nemzetközi versenyeket rendezhetnek majd.