2024. április 25., csütörtök

A bringásoké a jövő

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere tegnap találkozott Marko Trifkovićtyal, az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés szervezetének képviselőjével.

– Nagy elégedettséggel tölt el, hogy az újvidéki önkormányzat erőfeszítéseinek pozitív eredményei lettek, mivel a városi kerékpárút-hálózatot sikerült kibővíteni. Ezenkívül a polgárok nagyra értékelik, hogy az önkormányzat támogatja az új kerékpárok vásárlását. Meghallgattam az újvidéki kerékpárosok véleményét arról, hogyan kellene fejleszteni az székvárosi kerékpárút-hálózatot. Igen ígéretesnek tűnik az az ötlet, hogy a Szabadság hídon is kiépüljön mindkét irányban a kerékpárút – magyarázta Újvidék polgármestere. Hozzátette: a küszöbön álló Európai Mobilitás Hét keretében az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés tagjai közös bringatúrát tartanak szeptember 18-án. Négy nappal később pedig befejeződik a legjobb újvidéki diákoknak szánt támogatás projektje, amelynek keretében 60 kerékpárt osztanak szét a 60 legsikeresebb tanulónak.

Az újvidéki önkormányzat képviselői és az újvidéki bringások gyakran egyeztetnek arról, hogyan kellene fejleszteni a tartományi székváros kerékpárút-hálózatát, és miként tehetik zökkenőmentesebbé kétkerekűek közlekedését

Az újvidéki önkormányzat képviselői és az újvidéki bringások gyakran egyeztetnek arról, hogyan kellene fejleszteni a tartományi székváros kerékpárút-hálózatát, és miként tehetik zökkenőmentesebbé kétkerekűek közlekedését

– A kerékpározás minden bizonnyal Újvidék jövője, többszörösen kifizetődő ez a fajta közlekedés és minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a bringázók ötleteit a jövőben is megvalósítsuk – mondta Vučević.
Az utóbbi időben nagyon sokan kérvényezték az újvidéki önkormányzat által felkínált, új kerékpárok vásárlására előrelátott támogatást, amelynek összege 10.000 dinár. A támogatások kiírásának első és második köre után is rengetegen jelentkeztek, pl. az első fél órában több mint 8000 kérelmet regisztráltak.

A kerékpár vásárlását támogató projektum második körében 10 millió dinárt irányoztak elő a városi költségvetésből, ebből 1 millió dinárt a pályázat költségeire szántak, amelyet egyedüliként az Újvidéki Környezetvédelmi Központ érvényesített. A projektum első szakaszában a költségvetésből 8 millió dinárt különítettek el, ebből 1 milliót a pályázati költségekre.