2024. március 28., csütörtök

Zongoratábor és pótfelvételi

Szaxofon tanszak is nyílik a Topolyai Alapfokú Zeneiskolában

A Topolyai Alapfokú Zeneiskola immár tíz tanszakkal várja a felvételizőket – a harmonika, dob, fuvola, gitár, hegedű, magánének, cselló, zongora és a klarinét tanszak mellett idéntől szaxofon tanszakra is felvételizhetnek az érdeklődő diákok. Diósi Rózsa, a Topolyai Alapfokú Zeneiskola igazgatónője elmondta, hogy augusztus utolsó hetén lezajlott az immár hagyományosnak számító, több évtizedes múlttal rendelkező nyári zongoratáboruk Székely Mária zongoratanárnő vezetésével.

– A táborban hét diák vett részt, általános és középiskolás tanulók, akik az utolsó napon, egy zárt koncert keretén belül, amelyen a szülők voltak jelen, bemutatták a táborban szerzett tudásukat. Az idén a vírus okozta helyzet miatt nem tartottunk nyilvános koncertet. A hangsúly azon van, hogy sokkal felkészültebben kezdjék az évet a gyerekek, akik eljöttek ebbe a táborba. A növendékeink a nyár folyamán már gyakoroltak a tanáraikkal, új darabokat készítettek elő, amelyeken még tovább dolgoztak a tanárnővel, így ezek az új zongoraművek már teljesen el vannak készítve egy-egy szeptemberi fellépésre. A tábor iránt nagy szokott lenni az érdeklődés, most viszont a jelenlegi helyzet miatt nem volt annyi résztvevője.

Júniusban lezajlott az első felvételi vizsga. Melyek a legnépszerűbb tanszakok?
– Az első felvételi vizsgánk iránt nagy volt az érdeklődés, elég szép számban jelentkeztek a gyerekek. A legnépszerűbb tanszakaink a zongora, a gitár és a hegedű, tulajdonképpen ezek a szakok nagyjából be is teltek. Hagyományosan szeptemberben is szoktunk még egy pótfelvételit tartani azok részére, akik valamilyen oknál fogva nem tudtak megjelenni júniusban. Jelenleg közel háromszáz diákunk van, és ekkora létszámmal is kezdjük az új tanévet.

Idén tíz tanszak közül választhatnak a jövendőbeli zeneiskolások.
– Így van, egy új tanszakot nyitottunk a zeneiskolánkban, mégpedig a szaxofon tanszakot. Szeptember nyolcadikán lesz még egy felvételi vizsga, szerdán 18 órakor mindenkit sok szeretettel várunk a felvételire, ahol az eddigi kilenc tanszékünk mellett a jövendőbeli növendékeink a szaxofon tanszakra is felvételizhetnek. Olyan szakokra tudunk felvenni diákokat, ahol még van hely. Az 5-6 éves kisdiákok zeneóvodába, a 7-8 évesek előkészítőbe, valamint a 9 éves diákok első osztályba tudnak iratkozni – nyilatkozta Diósi Rózsa igazgatónő, és hozzátette, hogy a zeneiskolában rendes tanítás folyik, a növendékek negyvenöt perces órákon vesznek részt, heti két alkalommal hangszer-, valamint elméleti órákra járnak. A tanítás az egészségügyi előírásokkal összhangban zajlik.
A felvételi vizsgáról bővebb információkat a zeneiskola titkárságán, a Fő utca 84-es házszám alatt, illetve a 024/715-504-es telefonszámon, valamint a zeneiskola Facebook-oldalán kaphatnak az érdeklődők.