2024. április 24., szerda

Programok minden generációnak

Hétvégén harmincegyedik alkalommal tartják meg a palicsi szüreti napokat

Szombaton és vasárnap 10 és 20 óra között 31. alkalommal tartják meg a hagyományos palicsi szüreti napokat a Vigadóban és a tóparti sétányon. A Palics Park Kft. által szervezett eseményen számos színes programmal, köztük koncertekkel, borkóstolóval és kirakodóvásárral várják az érdeklődőket. A rendezvénnyel kapcsolatban szerdán sajtótájékoztatót tartottak a Városháza Médiaközpontjában, amelyen a szervezésben részt vevő intézmények, szervezetek képviselői mondtak el részleteket a szüreti napokról.

Ercsi Hargita, a városi tanács turizmussal, beruházásokkal és nemzetközi együttműködéssel megbízott tagja elmondta, hogy a palicsi szüreti napok hivatalos megnyitójára szombaton 12 órai kezdettel kerül sor, amelyen Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, a Palics Park Kft. közgyűlésének elnöke nyitja meg a rendezvényt. Hozzátette, hogy a szüreti napok nemcsak a bor és a szőlő ünnepe, hanem minden olyan gyümölccsé, amelyet ebben az időszakban szüretelnek, így a rendezvény helyszínén a borkiállítás és kóstoló mellett gyümölcskiállítást, pálinkakóstolót és kirakodóvásárt is tartanak.

(Gergely Árpád archív felvétele)

(Gergely Árpád archív felvétele)

Dencs Valéria, a Palics Park Kft. igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy az ünnepélyes megnyitó után kihirdetik a szüret szépe és az év csősze verseny győztesét. Emellett a kisvendéglőnél elhelyezkedő parkolóban kisállat-kiállítást lehet majd megtekinteni. Szombaton 13 órakor a Vigadónál a Juhász zenekar lép fel. 14 órától a szabadkai-horgosi homokvidék legjobb borát, valamint legszebb terményét, legjobb pálinkáját, gyümölcslevét és lekvárját díjazzák. 15 órától a Nesanica tamburazenekar lép színpadra. 17 órától a szervezők a gyermekeknek kedveskednek, ugyanis Csipet kutya kalandjai címmel egy magyar nyelvű előadás tekinthető meg, majd 17.30-tól a zombori Šareni vokali gyermekkórus fellépését hallgathatják meg a legkisebbek. 18 órától a Ruža tamburazenekar fellépése zárja a szombati napot. Vasárnap szintén gazdag programmal várják a látogatókat. Az egész napos gyümölcs- és zöldségkiállítás mellett marhapörkölt-főző versenyt rendeznek, és megtartják a legjobb házi torták és sütemények versenyét is. 14 órától a Femina Vox kórus, 15.15-től pedig a Duhaj zenekar lép fel. 15.30-tól 18 óráig a Vigadó előtti téren a gyermekeket különböző játékokkal várják. A napot 18 órától a Mendicus tamburazenekar fellépése zárja.

Tihomir Vasiljev, a Szabadkai Rotary Klub titkára elmondta, hogy a klub tagjai is részt vesznek a szüreti napokon, szombaton 11 és 17 óra között rostélyos ételeket, valamint italt készítenek és szolgálnak fel. A teljes bevételt jótékonysági célra fordítják, amelyből rászoruló szabadkai diákokat és egyetemi hallgatókat részesítenek ösztöndíjban. Egy-egy adag ételre és italra szolgáló utalvány ára 400 dinár.

Đorđe Dragojlović, az Arena Zabatkiensis Borrend képviselője elmondta, hogy a legjobb bor cím elnyerésére több mint száz fajta bort neveztek be. Ezeket a borokat a látogatók mind megkóstolhatják a Zenepavilonnál megrendezendő borkiállításon és borkóstolón.

Balog Anita, az Észak-vajdasági Földműves Egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a vasárnapi főzőversenyre még várják a jelentkezőket. Az érdeklődők a részvételüket a 062/800-65-30-as telefonszámon jelezhetik. A pálinkaversenyre mintegy kilencven minta érkezett be, amely az eddigi legtöbb mennyiség. A gyümölcsök és lekvárok versenyére viszont csak mintegy húsz-huszonöt minta érkezett, amely kevesebb az előző évekhez képest, de ez az elnök szerint ez az idei fagykároknak tudható be.