2024. április 25., csütörtök

Ökotábor Óbecsén

Az újrahasznosított alapanyagra ezúttal vajdasági motívumok kerültek

Egy év kihagyás után, az idén hatodik alkalommal tartották meg Óbecsén a környezetvédelmi alkotók táborát. Az egész Vajdaságból érkezett festők merített papírjaira vajdasági motívumokat vittek fel.

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör keretében működő Szivárvány Festőcsoport tagjai minden évben részt vesznek ezen az egy napos rendezvényen.

– Amikor először kellett merített papírra festenünk, kicsit gondba estünk, de végül megtaláltuk a módját annak, hogyan is kell erre az újrahasznosított anyagra festeni. Meg is szerettük, mert kihívást jelent. Azoknak, akik realisztikusan ábrázolnak, egy kicsit nehezebb vele dolgozni, mert a hordozófelület nem sima, így nem lehet alaposan kidolgozni az apró részleteket, de ebben éppen ez az érdekes – jelentette ki Tóth Kása Piroska, a csoport vezetője, aki festékként is használt már természetes anyagokat.

Az Ökobecse Polgárok Egyesülete hatodik alkalommal szervezte meg Óbecsén a környezetbarát alkotók táborát.

– Az idén is mintegy száz vajdasági alkotó vesz részt a tábor munkájában. Szeretnénk több fiatalt is bekapcsolni ebbe a táborba, akikkel a műhelymunkáinkon szép sikereket érünk el – mondta Kiss Zoltán elnök.

A rendezvényt dr. Molnár Viktor, a Than Fivérek Értelmiségi Kör mezőgazdasági és környezetvédelmi szakcsoportjának az elnöke nyitotta meg. A korábbi években festett munkákból kiállítás is nyílt.

– Ezekkel a munkákkal elsősorban a fiatalok figyelmét szeretnénk felhívni a környezettudatos életmód fontosságára. Az alkotótábor mindazokat a termékeket és anyagokat is megmutatja, amelyeket az őseink mindennap használtak. Az anyagok újrahasznosítása ma már szerencsére nem csak divat, hanem gazdaságilag is indokolt. A szakcsoportunk a környezetvédelmi terén igen aktív, jelenleg is folyamatban van egy IPA-projekt, amelynek a középpontjában a víz körforgásának a fontossága áll – tudtuk meg dr. Molnár Viktortól.

A rendezvényt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és Óbecse önkormányzat támogatta.