2024. április 24., szerda

Hasznos barátja az embernek a ló

Egy magyarkanizsai fiatalember csődöröket tart

A Tisza mentén egyre kevesebben tartanak manapság munkalovakat, hiszen ma már minden fajta mezőgazdasági munka elvégzéséhez rendelkezésre állnak a gépek. A lótartás inkább hobbivá vált. Bózsó Tamás magyarkanizsai fiatalember hobbiból és munkára is tart lovakat, a nemrégiben megtartott IX. Juhászok és Mezőgazdasági Termelők Találkozóján négy szép lóval vonult fel. Sokan megcsodálták az egyik vezényszóra két lábra emelkedő termetes csődörét.
Milyen lovakat tartasz?
– Jelenleg öt fedezőmén gazdája vagyok, és egész Vajdaság területén vállalok velük fedeztetést. Amikor hívnak a lovat tartó gazdák, én házhoz megyek a csődörökkel. Egy fedeztetés 30 euró, ami nagyon jutányos árnak számít. Idén a csődörökkel – egyszerre csak egy csődört viszek – már több mint hetven kancánál tettünk eredményes látogatást. Ez a szám az év végéig akár meg is haladhatja a százat. Munkalovakat és fiákert húzó lovakat tartanak legtöbben, de a hobbilótartás és a lovaglás is egyre népszerűbb.
Az öt mén között van egy törzskönyvezett appaloosa, az amerikai indiánok kedvenc pöttyös lova, azt nem hoztam ki a szemlére, az a kedvencem, nagyon szép állat.

Honnan ez a lovak iránti nagy fokú vonzódás?
– Nagyapám volt Vajdaság legnagyobb, legismertebb fedezőmén-tulajdonosa, nála szerettem meg a lovakat, a velük való foglalkozást. Úgy gondoltam, amíg lesznek lovak, amíg szükség van lovakra a mai gépesített mezőgazdaság mellett is, addig szükség lesz erre a fajta szoláltatásra is. Jó tulajdonságú lovakat tartok, amelyeknek leszármazottjaival, utódaival meg lehetnek elégedve a gazdák.

Tamás lova vezényszóra két lábra áll

Tamás lova vezényszóra két lábra áll

A fedeztetés mellett mással is kell foglalkozni.
– Egy boltot tartok fenn, az egyik ismert vajdasági takarmánykeverő tápjait forgalmazom. A takarmány árusítása mellett szórakozóhelyekre, diszkókba járok őrző-védő feladatok ellátására. A mai világban több lábon kell állni, hogy meg tudjon élni az ember. A lovakkal nem csak fedeztetést vállalok, speditőrkocsival fuvarozni is szoktam. De mostanában erre egyre kevesebb idő jut, a lovakkal főleg saját munkámat végzem.
Mivel mostanság keveset dolgoztam velük, az látszik abból is, hogy itt a szemlén nyugtalanul viselkednek. A lovak mozgásigényét ki kell elégíteni, nehogy elfogja őket a vér – mondta Tamás.