2024. március 19., kedd

Véndiák-találkozó Adán

Az adai általános iskolában 61 éves osztálytalálkozót tartottak az egykori elemista diákok

A hétvégén 17 véndiák részvételével az 1959/60-as tanévben végzett általános iskolások 61 éves osztálytalálkozóját tartották Adán, a Cseh Károly Általános Iskola központi épületében. A szombati generációs találkozón Maksó Éva, a Cseh Károly iskola igazgatója köszöntötte az iskola előtt az öregdiákokat, akiknek emléklapot adott át az épület egykori kápolnájában, majd közösen megtekintették az iskolaépületet.

A generációs osztálytalálkozót egyébként 2020-ra tervezték a résztvevők, de a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak az idei évre halasztani, ezért a 60-asból végül 61 éves véndiák-találkozó lett. Az 1959/60-as tanévben végzett generációhoz egyébként két iskola négy osztálya tartozott, összesen 107 diákkal. Közülük az egykori Bakos Kálmán Általános Iskolában, vagyis a jelenlegi központi iskolaépületben két magyar és egy szerb tannyelvű osztály tanult, az egykori Cseh Károly Általános Iskolában, a mai baraparti (tóparti) iskolában pedig egy magyar tannyelvű osztály.

A véndiák-találkozó résztvevői Maksó Évával

A véndiák-találkozó résztvevői Maksó Évával

Horvát László mikrobiológus, a találkozó egyik résztvevője megjegyezte, hogy sokan nem jöttek el a generációs osztálytalálkozóra, mert betegek és öregek, illetve sokan külföldön élnek a világ távoli pontjain. Az osztrák állampolgársággal rendelkező, de jelenleg Németországban élő idős férfi elmondta, hogy jelentős esemény ez mindegyikük számára, hiszen vannak olyanok, akik az általános iskola befejezés óta nem látták egymást, most viszont találkoznak, és elmesélik, hogy mit történt velük, és mostanság hogyan töltik napjaikat. Az osztálytalálkozó résztvevői: Szokolai Matild, Mrđanov Erzsébet, Sziráki Katalin, Ürményi Katalin, Vastag Zsuzsanna, Jovanović Irén, Nagypál Gizella, Zaj Rudolf, Sztári Vilmos, Mirjana Martinović, Verica Kulenović, Radivoj Jakovljević, Kazinczy Ottó, Horvát László, dr. Bíró Géza, Patyi Károly, Dóczi Dezső.