2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Russell jövőre a Mercedesnél

Kimi Räikkönen múlt héten bejelentett F1-es visszavonulása meglökte a dominósort az átigazolási piacon, és hivatalossá váltak az elmúlt hónapban híresztelt mozgások. Eszerint az idei szezon végén a Mercedes szakít az ötödik éve náluk versenyző Valtteri Bottasszal, aki jövőre az Alfa Romeónál honfitársa helyét veszi át.

Az elmúlt hét évad bajnoki címeit behúzó német csapat pedig fellépteti Lewis Hamilton mellé saját nevelésű pilótáját, George Russellt, így a következő idényt két brit versenyzővel kezdi meg.

A 23 éves Russell harmadik évét tölti a Williamsnél, és az általában a mezőny végén küzdő csapatnál is sikerült észrevetetnie magát eredményeivel: pár hete, a megszakított Belga Nagydíjon megszerezte első dobogóját, tavaly pedig a csapat bokszhibája nélkül nyerhetett is volna, amikor Bahreinben egy futamra már beugrott a Mercedeshez a koronavírusos Hamilton helyére.

Bottas nem tudta megszorongatni brit kollégáját a bajnoki címekért, ám remek csapatjátékosnak bizonyult, és bár a diplomatikusan nyilatkozó Toto Wolff szerint ő is megérdemelte volna a jövő évi ülést, ám Russell a tempójával szintén rászolgált, hogy megkapja a nagy esélyt.

Kedden az AlphaTauri is megerősítette, hogy 2022-re is megtartja Pierre Gasly és Juki Cunoda párosát, így túl sok mozgás nem lesz a pilótapiacon a nagy szabályváltozások előtt, a Mercedes mellett várhatóan csak az Alfa Romeo és a Williams felállása változik.

Érdekes módon még a Williams egyik üléséért is a Mercedes és a Red Bull bonyolódott harcba, hiszen előbbi a Formula–E-ben világbajnoki címet szerzett versenyzőjét, a holland Nyck de Vriest, utóbbi pedig Alexander Albont szeretné oda beprotezsálni.