2024. március 29., péntek

A tálibok hazahívják a volt tisztségviselőket

Hasszán Ahund molla afgán ügyvivő miniszterelnök szerdán felszólította a külföldre menekült volt tisztségviselőket, hogy térjenek vissza a radikális iszlamista tálibok irányítása alá került országba.

A tálibok kedden megalakult kormányának vezetője a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy szavatolni fogják a visszatérők biztonságát.

Kijelentette, hogy a tálib vezetés nagyfokú felelősséget érez az afgán lakosság iránt. ,,Komoly veszteségeket kellett elszenvednünk e történelmi pillanatért, és a vérontás ideje lejárt Afganisztánban" - szögezte le Ahund.

Az al-Dzsazíra a tálibok kulturális és tájékoztatási tárcájára hivatkozva közölte, hogy a radikálisok általános választásokat akarnak tartani az afgán társadalom széles rétegeinek bevonásával.

,,Arra törekszünk, hogy a lakosság legszélesebb rétegeit bevonjuk, tehetséges embereket, akik nem a tálibok tagjai" - közölte a minisztérium szóvivője.

Arra reagálva, hogy a tálibok kormánya gyakorlatilag csak a pastu népcsoport képviselőiből áll, kijelentette, hogy számukra a kormánytagok képességei, nem pedig etnikai hovatartozása bírt jelentőséggel.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség Valentyina Matvijenkóra, az orosz parlament felsőházának elnökére hivatkozva közölte, hogy Moszkva nagyköveti szinten fogja képviseltetni magát a tálibok ügyvivő kormányának beiktatási ceremóniáján, miután a nemzetközi közösség nagy része óvatossággal, illetve aggodalommal fogadta a radikálisok kabinetjének megalakulását.