2024. április 18., csütörtök

Életét vesztette az orosz katasztrófavédelem vezetője

Szolgálatteljesítés közben, egy sarkkörön túli tárcaközi katasztrófavédelmi gyakorlaton életét vesztette szerdán Jevgenyij Zinyicsev, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője.

A tárca közleménye szerint Zinyicsev életmentés közben halt meg. A miniszter Alekszandr Usszal, a Krasznojarszki terület vezetőjével Norilszkban keresett fel egy új tűzoltó egységet, amelynek a tervek szerint az év végén kellett volna szolgálatba lépnie.

Margarita Szimonyjan, az RT állami médiakonglomerátum főszerkesztője Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy Zinyicsev a gyakorlatról oktatófilmet készítő forgatócsoport egyik tagjának életét akarta megmenteni. Az operatőr Szimonyjan szerint megcsúszott egy meredély szélén és a vízbe zuhant. A miniszter, aki utána ugrott, halálra zúzta magát egy kiálló kőben.

Az operatőr - akiről később kiderült, hogy valójában Alekszandr Melnyik Nyika-(Niké-)díjas filmrendező és forgatókönyvíró volt - életét nem sikerült megmenteni. Melnyik a Rosszija 24 hírtelevízió szerint helyszíneket keresett új dokumentumfilmjéhez, amelynek témája a sarkkörön túli területek hasznosítása és az északi hajózási útvonal beindítása lett volna.

Vlagyimir Putyin elnök együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak, "pótolhatatlan személyes veszteségnek" nevezve Zinyicsev tragédiáját. Részvétét nyilvánította az orosz politikai és közélet számos más képviselője is. A miniszter feladatkörét ügyvezetői minőségben eddigi helyettese, Alekszandr Csuprijan tölti be.

Zinyicsev 55 éves volt. 2018 májusa óta vezette a rendkívüli helyzetek minisztériumát és ekkor lett tagja az orosz Biztonsági Tanácsnak is.