2024. április 18., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Növekednek a mutatók

A szakma szerint az állam nem óhajtja megfékezni a járványhullámot

Az aktuális járványhelyzetet, a foganatosított és a nem foganatosított járványügyi intézkedések témáját, valamint a várható fejleményeket elemezte az N1 tv reggeli műsorában Dejan Žujović tüdőgyógyász és Dragan Delić infektológus. Žujović szerint nem meglepő, hogy a napi esetszám, valamint a többi mutató rövid idő leforgása alatt drasztikusan megnövekedett, tekintettel arra, hogy „hősies volt az igyekezet". Egyetlen észszerű intézkedés sincs hatályban, a hatályosakat pedig senki sem tartja be, a felelősségteljes feladatokat viszont nem kompetens személyek végzik – jegyezte meg Žujović, aki szerint az állam feláldozza polgárait.
– Attól tartok, hogy a helyzet biztosan nem lesz jobb, hiszen van egy uralkodónk, aki soha nem teszi fel a védőmaszkot, aki tömeges rendezvényeket szervez, aki sátoros, minden járványügyi szabályt megszegő ünnepségeken vesz részt. Mindennek fényében mit várhatunk el az átlagpolgártól, főleg akkor, ha tudjuk, hogy a társadalom jelentős része nem hisz a koronavírus létezésében, illetve azt hiszi, hogy repülőgépekből permeteznek bennünket valamilyen méreggel – fogalmazott Žujović.
Delić a védőoltásokról beszélt, rámutatva: mostanra bizonyított tény, hogy a delta variánssal szemben még a korábban kivételesen hatékonynak minősülő Pfizer–BioNTech, vagy Moderna védőoltások sem teljesítenek a legjobban, ezek fertőzésmegelőzési hatékonysága a több mint 90 százalékról 70 százalék alá csökkent. A kutatások azt is alátámasztották, hogy a védőoltások ennek ellenére is megakadályozzák a súlyos kórkép kialakulását.
– Szerbiában szerb módon alkalmazzák a svéd modellt, azaz a meglehetősen megengedő korlátozásokat nem tartatják be. Eközben a koronavírus eredeti, vuháni variánsához képest a delta variáns jóval gyorsabban terjed, egy fertőzött személy már nem 1-2, hanem 8 másik személyt fertőzhet meg. Azzal, hogy nem foganatosítják a szükséges korlátozásokat, a meglévőket pedig nem tartatják be, megteremtik a vírus körforgásának alapfeltételeit. A delta variáns esetében az összlakosság legalább 80-85 százalékának meg kellene kapnia a védőoltást ahhoz, hogy kifejezettebb legyen a társadalom védettsége. Ami az epidemiológiai intézkedéseket illeti, senki nem állítja, hogy ezek betartásával minden egyes fertőzést meg lehet akadályozni, viszont a súlyos tünetekkel kezelt páciensek számát, valamint a halálozási arányt igenis befolyásolni lehet – fejtette ki Delić.

MINDENKI LEMONDOTT MINDENKIRŐL
Hasonló az álláspontja Zoran Radovanović epidemiológusnak, aki korábban az N1 tv-nek nyilatkozva kifejtette: „Először a válságtörzs mondott le a népről, majd a nép a válságtörzsről. Ebből kiindulva semmi nem történhetett volna másként. A politikai elit képviselői folyamatosan semmibe veszik a hatályos korlátozásokat, nem viselik a védőmaszkot, összejöveteleket szerveznek. Az is egyértelmű, hogy a védettségi igazolványt populista okokból kifolyólag nem kezdik meg alkalmazni."
A társadalom védettségi szintjének elemzésekor nemcsak a felnőtteket kell figyelembe venni, hanem a kiskorúakat is, valamint azokat, akik esetében a második oltás óta eltelt 6 hónap, de azokat is, akiket a Sinopharm vakcinájával oltottak be – magyarázta Radovanović, rámutatva, hogy utóbbi oltóanyagot a beoltottak kétharmada kapta meg. Tekintettel a védőoltás fajtájára, kezdettől fogva tudni lehetett, hogy a Sinopharm vakcinája esetében hat hónap múlva szükség lesz az emlékeztető oltásra – emelte ki Radovanović, aki abban bízik, hogy a kórházban elhelyezettek száma a továbbiakban sem a napi esetszámmal arányosan növekszik.

5633 ÚJ FERTŐZÉS – 24 ELHUNYT
A szerdai járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt országszerte 5633 új fertőzést jegyeztek, 21 757 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 26 százalék. A vizsgált egy napban 24 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 7445 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,94 százalék. A kórházakban 1908 Covid-pácienst kezelnek – 207-tel többet, mint egy nappal korábban –, 121-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége.
Vajdaságban előző nap 1135 új fertőzést jegyeztek, ebből 296-ot Újvidéken. A tartományban, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentése szerint, 8067 aktív fertőzést tartanak nyilván, Újvidéken 2230-at.