2024. március 29., péntek

Az alkotmánybírósághoz fordul Cîțu

Belső pártviszály és külső párttámadás egyszerre veszélyezteti a román kormányfő pozícióját

A bukaresti kormány az alkotmánybíróságnál emel panaszt a parlament ellen, mivel úgy értékeli, hogy a kormánykoalícióban részt vevő USR–PLUS szövetség szabálytalanul terjesztett be az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) közösen bizalmatlansági indítványt saját kormánya ellen – jelentette be szerdán Florin Cîțu liberális miniszterelnök.
A kormányfő azt is szabálytalannak nevezte, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségét betöltő Ludovic Orban házelnök a házbizottság jóváhagyása és a PNL által emelt szabályossági kifogások kivizsgálása nélkül csütörtökre összehívta a parlament ülését, hogy az USR-PLUS ismertesse kormánybuktató indítványát.
A kormány nevében a parlament ellen beterjesztett alkotmányossági kifogással intézményes szintre emelkedett a Cîțu-Orban konfliktus. Florin Cîțu júniusban került szembe a legnagyobb kormánypártot vezető Ludovic Orbannal, miután bejelentette, hogy ő is megpályázza a PNL elnöki tisztségét.
A bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájának időzítése kulcsfontosságú a PNL-n belüli hatalmi harc szempontjából. Az USR–PLUS-nak, és AUR-nak ugyanis elvileg jó esélye van a Cîțu-kabinet megbuktatására, ha megszerzik a legnagyobb frakcióval rendelkező, ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatását. A román média szerint Florin Cîțunak alapvető érdeke, hogy tisztségben lévő és nem frissen megbuktatott miniszterelnökként vegyen részt szeptember 25-én a PNL tisztújító kongresszusán.
A PNL Cîțut támogató vezető testülete szerdán határozatba foglalta: egyetlen PNL-tag sem vehet részt olyan parlamenti eljárásban, amely saját kormánya megbuktatását célozza, aki ezt megszegi, szankciókra számíthat. Azt is leszögezték, hogy a PNL nem fog a PSD-vel közösen kormányt alakítani. A PNL a bizalmatlansági indítvány szabályosságának kivizsgálásáig bojkottálni fogja azokat a parlamenti üléseket, amelyeken az indítványt próbálják napirendre tűzni.
Kormánypártként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) továbbra is kiáll a jrelenlegi kormánykoalíció mellett. Kelemen Hunor szerint nincs alternatívája Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS szövetség és az RMDSZ alkotta koalíciónak, a magyar érdekképviselet elnöke ezért kifejezte reményét, hogy a két román pártban esedékes tisztújítás után az USR-PLUS visszatér a koalícióba.
A bukaresti kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus kedden az RMDSZ Tíz perc Bukarest című kormányzati videotájékoztatójában fejtette ki álláspontját a bukaresti politikai válságról. Megállapította: Romániában példátlan, hogy „egy magát progresszívnek, liberálisnak nevező párt (USR-PLUS) összefogjon egy neolegionárius, szélsőjobboldali, idegengyűlölő, magyargyűlölő párttal (a Románok Egyesüléséért Szövetséggel – AUR), és bizalmatlansági indítványt terjesszen be saját kormánya ellen. Kelemen Hunor szerinte USR-AUR együttműködés óriási károkat okoz az egész társadalomnak.
„Még mindig van innen visszaút, bízom benne, hogy a következő hetek jobb belátásra fogják bírni a kollégákat" - jelentette ki a magyar pártelnök.
Miután a Cîțu távozását követelő USR–PLUS szövetség visszavonta a kormányból minisztereit, a román miniszterelnök javaslatára ügyvivő minisztereket nevezett ki szerdán Klaus Iohannis államfő az kilépése nyomán megüresedett kormányzati posztokra.
Az RMDSZ miniszterei két további tárca ideiglenes vezetésére kaptak megbízást: Cseke Attila fejlesztési miniszter lesz az ideiglenes egészségügyi miniszter is, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter pedig ügyvivőként vezeti majd a kutatási, innovációs és digitalizációs tárcát is.
A miniszterelnök magára vállalta a beruházások és európai projektek minisztériumának ideiglenes vezetését is. A gazdasági, illetve a közlekedési minisztérium élére Cîțu pártja, a liberális PNL által jelölt kormánytagok közül neveztek ki ügyvivőket.