2024. március 29., péntek

Mit kellene módosítani a választási feltételeken?

A pártok közötti dialógusban közvetítő euópai parlamenti képviselők által kidolgozott, a választási feltételek módosítását célzó dokumentum munkatervezetét elküldték az érintett politikai szervezeteknek, amnelyek szeptember 12-éig mondhatnnak véleményt róla. A tervezetben a többi között az áll, hogy minél előbb meg kell határozni a jövő évre tervezett választások dátumát – közli a Szerbiai Rádió és Televízió a Tanjug információira hivatkozva.
A dokumentum szerint, amelyet Tanja Fajon, Vladimir Bilčik és Ivica Dačić látott el kézjegyével, a dialógus ugyanolyan formában folytatódik majd a jövőben, mint júliusban. Annak az elvárásuknak adtak hangot, hogy a konstruktív párbeszéd után várhatóan szeptember 17-én és 18-án, illetve a választások előtt legalább hat hónappal döntés születik a munkaterv kapcsán.
Ez a bejelentések szerint két fő területre főkuszál. Az első keretein belül a médiában való egyenlő mértékű szereplést, a többféle nézőpontból való megközelítést, az újságírói etika tiszteletben tartását, a második terület alatt pedig a választási folyamat integritását jelölték meg.
A hírek szerint a dokumentum számos konkrét javaslatot tartalmaz a választási feltételek módítását érintő folyamat következő lépéseire.
A médiát érintő kérdések kapcsán például javasolták azt is, hogy a médiumoknak még a kampány előtt meg kell jelentetniük a politikai hirdetésekre vonatkozó árjegyzéküket. A közmédia esetében külön hangsúlyozták a politikai szervezetek azonos mértékű szereplésének a tiszteletben tartását.
Egy új, ideiglenes bizottság létrehozását is javasolták, amelynek az lenne a feladata, hogy ellenőrizze azt, hogy a közmédia hogyan követi a választási kampányt. Ennek tagjai a javaslat szerint az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület és a dialógusban szerepet vállaló pártok képviselői közül kerülnének ki.