2024. március 29., péntek

Vučić: A GDP növekedése megteremti a fenntartható béremelés alapjait is

A bruttó hazai össztermék (GDP) emelkedése az év végéig 7,5 százalékos lesz, amely jelentősen megalapozza a nyugdíjak és bérek fenntartható emelését – nyilatkozta ma Aleksandar Vučić államfő, írja az N1 hírportál.

Úgy fogalmazott, hogy a pénzügyminisztériumnak valamivel óvatosabb előrejelzései vannak, de a Köztársasági Statisztikai Hivatal és a vezető állami tisztségviselők arra számítanak, hogy a bruttó hazai össztermék akár 7,5 százalékos emelkedést is mutathat, és ez jelentős alapot teremt a nyugdíjak és a bérek fenntartható emelésének, de annak is, hogy az államadósság ne haladja meg a bruttó hazai össztermék 60 százalékát.

Az államfő elmondta, hogy Európában mindössze hét országnak van alacsonyabb államadóssága a szerbiainál: ezek a balti és a skandináv államok, Bulgária és Románia.

Mint mondta, elégedett az ország gazdasági fejlődésével, és hozzátette, hogy december elsejéig összesen tíz autópálya és gyorsforgalmi út áll majd építés alatt Szerbiában, ami szavai szerint rekordnak számít Európában, ezért büszkék lehetünk erre a tényre.