2024. április 23., kedd

Megtartották a Szülők napját

Vasárnap a Duna parkban megtartották a Szülők napja rendezvényt, amelyet a Bebiron tanácsadással foglalkozó közösségi szervezet bonyolított le.
A rendezvényen ingyenes előadásokat tartottak arról, mit jelent szülőnek lenni, hogyan kell felkészülni a gyermeknevelésre. Az előadásokat dr. Ljiljana Trifunović nőgyógyász, dr. Jasmina Bolesnikov gyermekorvos és Sonja Basta bába tartotta. A manifesztáción többek között jelen volt dr. Dragan Stajić, a városi tanács egészségügyi ügyekkel megbízott tagja is, aki kifejtette, hogy az újvidékiek egészségügyi ellátása a városi hatalom prioritása. Ez abból is látszik, mekkora beruházások történtek az utóbbi időben az egészségügybe, ilyenek pl. a mišeluki új Covid-kórház, vagy a limáni és az adicei egészségház teljes rekonstrukciója.

– Mint minden változás az életben, az újszülöttek is sok bizonytalanságot hoznak a családok mindennapjaiba. Különféle félelmekkel, gondokkal szembesülnek az újdonsült szülők, ezért nagyon fontos, hogy könnyen elérhető legyen számukra a szakértői vélemény, segítség. A Bebiron tanácsadással foglalkozó közösségi szervezetnek több mint 80.000 követője van az interneten, a gyermekorvosok, a nőgyógyászok és a bábák naponta több szülőnek segítenek szakértői tanácsadással. A hétvégén lezajlott rendezvényen a várandóság fázisairól, a várandós anyukák pszichofizikai felkészültségéről, a szoptatásról, a bébik táplálkozásáról, a várandóság alatti tornázásról, és a masszás jelentőségéről volt szó. Ezenkívül a látogatóknak alkalmuk volt kérdéséket feltenni az előadóknak a szóban forgó témakörből – magyarázta Stajić.

A Bebiron az első ingyenes digitális tanácsadással foglalkozó szervezet, amely segítséget nyújt a várandós anyukáknak, leendő apukáknak, az év minden napján 24 órás ügyelettel. A tanácsadás a Facebook, az Instagram és a Viber közösségi hálózaton működik, ahol gyermekorvosok, nőgyógyászok és bábák válaszolnak a feltett kérdésekre.

Valentina Кatić, a Bebiron igazgatója elmondta, a szervezet már öt éve működik, abból a célból alapították, hogy a szülőséggel kapcsolatos kérdésekre szakértői tanácsadást biztosítsanak, és mindez könnyen elérhető legyen és ingyenes.
– A Bebiront öt évvel ezelőtt alapítottuk, úgy gondoltuk, hogy a digitális világban új módszerekkel segíthetjük a leendő szülőket. Szakértőink több ezer kérdésre válaszoltak eddigi működésünk alatt, és sokan a harmadik gyermekük felnevelésénél is bennünket keresnek fel tanácsokért – mondta Кatić.