2024. április 24., szerda

Egy egészséges történet

Új egészséges élelmiszereket árusító üzlet nyílt Szabadkán

Szabadka központjában eddig is több egészséges élelmiszereket árusító biobolt működött, és ezek népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy időnként újabb és újabb üzlet nyílik meg. A Strossmayer utcában július közepén nyitotta meg ajtaját a Zdrava Priča nevű biobolt. Az üzletről, illetve az egészséges élelmiszerekről, organikus kozmetikumokról Bojana Fekete üzletvezetővel beszélgettünk.

– Biogazdálkodás szakon végeztem, és mindig is bennem volt a szeretet a természet, az állatok iránt. Kisebb-nagyobb kitérők után a párommal sikerült megszereznünk a szükséges eszközöket, és megvalósítottuk régi álmunkat, egy biobolt megnyitását. A boltban mindent saját magunk készítettünk. A párom asztalos, ő csinálta a pultot, a polcokat, a teljes belső berendezést. Amióta csak az eszemet tudom, odafigyelek arra, hogy egészségesen táplálkozzam, és folyamatosan tanulok. Elég sok barátomnak voltak különböző panaszai, és ez arra ösztönzött, hogy a kínálatomban olyan élelmiszerek, termékek legyenek, amely az emésztési zavarokkal küzdők igényeit is kielégítik. Emellett törekedtem arra, hogy a természetes kozmetikumokat is beépítsem a kínálatomba. Nagyon tisztelem azokat az embereket, akik saját gazdaságot működtetnek, és a megtermelt alapanyagokat fel is dolgozzák, amikből például kozmetikumokat, liszteket, tésztaféléket, különböző félkész ételeket hoznak létre. Számos ilyen vállalkozóval vagyok kapcsolatban nemcsak Szabadka környékéről, hanem Vajdaság több helyiségéből, illetve egész Szerbia területéről. Igaz, hogy az üzlethelyiségünk viszonylag kicsi, de szeretném minél több termelő, vállalkozó termékeit elérhetővé tenni – fogalmazott Bojana Fekete.

Beszélgetőpartnerünk elmondása szerint az utóbbi időben egyre többen figyelnek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak, és tudatosan állítják össze az étrendjüket, így nagy az igény az organikus termékek iránt. A vásárlók egy jelentős része vásárlás előtt alaposan átnézi az összetevők listáját.

Bojana Fekete szavai szerint az immunerősítő termékek nagyon népszerűek, ugyanakkor a természetes eredetű kozmetikumok is kelendőek.

– Az utóbbi időben felfutóban vannak a különböző táplálékkiegészítők, amelyek alapját például a matcha, vagy az ashwagandha adja. Ezek a növények nálunk korábban nem voltak elérhetőek, de rendkívül egészségesek, és erősítik az immunrendszert. Ez utóbbi különösen fontos most, amikor a koronavírus elleni védekezés egyik alapját az erős immunrendszer jelenti. A sportolók részéről a különböző proteinek is nagy népszerűségnek örvendenek. Azt veszem észre, hogy a természetes kozmetikumok is egyre keresettebbek. Különösen a szappanok kelendőek, mivel a kistermelők által készített termékek sokkal jobb minőségűek, mint az ipari mennyiségben előállított szappanok, és tényleg igaz rájuk, hogy szeretettel készítik őket. Büszke vagyok arra, hogy a törökkanizsai Mihók Szilvia termékei is helyet kaptak a polcomon. Nagyon jó kozmetikai termékeket állít elő, amihez maga termeli a hozzávaló növényeket, és ha valaki kipróbálja a termékeit, biztosan elégedett lesz – mondta a biobolt vezetője, aki emellett még több cég és vállalkozás termékeit is kiemelte. Szót ejtett többek között a belgrádi BeoNatural kozmetikai termékeiről, a Total Fantastico himalájai sóval készült termékeiről, az óbecsei Beautiful Day citromfű, menta, kamilla, csalán alapú szirupjairól, a palánkai Panić gazdaság aróniából készített termékeiről, illetve a Krstić gazdaság termékeiről.