2024. március 28., csütörtök

Közösen a gyerekekért

Családi napot és vakációbúcsúztatót tartottak Kishegyesen

Ez a hétvége Kishegyesen a gyerekeké volt, ugyanis szombaton tartott családi napot a Kishegyesi Nagycsaládos-egyesület és vakációbúcsúztatót a Nők Kishegyesi Fóruma. A két szervezet egymásra építette a programokat, aminek a gyerekek lettek az elsődleges haszonélvezői. A nap a nagycsaládosok rendezvényével kezdődött, amire a labdarúgópályán került sor. Kerepes Árpád, az egyesület elnöke elmondta lapunknak, hogy 18. alkalommal szervezték meg a családi napot.

– Egyesületünk 18 éves, és minden évben szerveztünk családi napot, mert ez az egyik legalapvetőbb programunk. Ezen a napon összejön a család, találkozunk és barátozunk, beszélgetünk, valamint ilyenkor jönnek a jó ötletek is. Ezeken az alkalmakon születnek tervek, hogy mi mindent tudnánk csinálni a jövőben. Arra is figyelünk, hogy tartalmas programok legyenek. Az idén sikerült egy nem mindennapi eseményt is beszerveznünk, ellátogatott hozzánk Nagy Kárló kúlai bűvész, aki igen izgalmas szórakozást biztosított a gyerekek számára. Izgalmas program volt az íjászat is, amit Szalma István kishegyesi íjász tartott. Tartottunk még játszóházat, a Kishegyesi Nyugdíjas-egyesület pedig darts- és karikadobó foglalkozásokat – mondta el Kerepes, majd arról is szólt, hogy a családi nap megszervezésében nagyon sok segítséget kaptak. Sokat segített Tumbász Kornélia óvónő, a Nők Kishegyesi Fóruma és a nyugdíjas-egyesület is. Az elnök nagyon fontosnak tartja, hogy több civil szervezet közösen hozta létre a programot, épp ezért jövőre még több helyi egyesületet szeretne bevonni a programba. A családi napot támogatta a tartományi kisebbségi titkárság, Kishegyes község önkormányzata és a kishegyesi helyi közösség.

A családi napon kb. 100 gyermek vett rész, és ugyanennyi volt az azt követő vakációbúcsúztatón is. Ennek kapcsán Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke elmondta, hogy a programokat eredetileg múlt szombatra tervezték, de a rossz időjárás miatt halasztották a mostanira.

– A vakációbúcsúztató fő szervezője a női fórum volt, de több civil szervezet is bekapcsolódott a munkába. A Kishegyesi Könyvtár, a Vöröskereszt községi szervezete és a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület is szervezett programokat. Minden évben hagyományosan a Hegyalja utcában tartjuk, mert ott adottak a megfelelő körülmények. Szűcs Karolina és Hajas Gabriella izgalmas játékokat állítottak össze a gyerekeknek, az önkéntes tűzoltók pedig tűzoltó-bemutatót tartottak. A Vöröskereszt aktivistái az emberkereskedelemről és az elsősegélynyújtásról tartottak előadást, majd sor került egy elsősegély-bemutatóra is. A játékok során a gyerekek fabatkákat tudtak szerezni, amit a fabatkaboltban tudtak elkölteni. Ebben tanszereket és játékokat vásárolhattak, köztük több értékes dolgot is. Az arcfestést és a trambulinhasználatot is fabatkával lehetett kifizetni. A program végén a tűzoltók meggyújtották a tábortüzet, majd amikor leégett, akkor szalonnát és pillecukrot sütöttünk. Búcsúzóul a Vöröskereszt csokis fánkot osztott a gyerekeknek – mondta el Zsidai, majd arról is szólt, hogy a vakációbúcsúztatót, mint minden évben, idén is Kishegyes község önkormányzata, a kishegyesi helyi közösség és a Vöröskereszt községi szervezete támogatta.