2021. október 24., vasárnap

Megalakult a tálibok átmeneti kormánya

Megalakult az Afganisztánban hatalomra került tálibok átmeneti kormánya Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnök vezetésével - jelentette be kedden Zabihullah Mudzsáhid, a radikális iszlamisták szóvivője, aki szintén kapott kormányzati megbízást az új kabinetben.

Hírportálokon megjelent információk szerint Hasszán Ahund molla a radikálisok egyik kevésbé ismert vezetője, aki vélhetően a rivális tálib frakciók közötti kompromisszumos megoldásként került a kormányfői tisztségbe. A kandahári születésű Ahund a tálib mozgalom alapító tagjainak egyike, és úgy tudni, hogy a tálibok elhunyt társalapítójának, Omár mollának volt az egyik közeli szövetségese. Úgy tartják róla, hogy inkább vallási, mintsem katonai vezető, aki közel áll a tálibokat 2016 óta vezető Hibatullah Ahundzadához. Ahundzadáról egyébként nem tudni, hogy milyen kormányzati tisztséget fog a jövőben betölteni.

Ahund húsz éven át a tálibok vezetőségi tanácsának, a rehbari súrának volt a vezetője. A tálibok legutóbbi uralma idején - 1996 és 2001 között - külügyminiszter és kormányfőhelyettes volt Mohammad Rabbáni Ahund molla kormányában, 2001-ben pedig a minisztertanács alelnöke lett.

Hasszán Ahund molla az ENSZ terroristákat számontartó listáján is szerepel.

A kormányfő első helyettesének tisztségét Abdul Gáni Baradar molla, a tálibok politikai bizottságának vezetője veszi át, míg a második helyettes posztjára Abdul Szalam Hanafi, a mozgalom katari politikai irodájának egyik tagja került.

Amír Hán Muttaki lesz az új afgán kormány külügyminisztere, Sír Mohammad Abbász Sztanikzai pedig a helyettese. Muttaki egykor a tálibok dohai tárgyalódelegációjának tagja volt. Sztanikzai 2001-ig a tálib kormány egyik miniszterhelyetteseként szolgált, majd csaknem tíz évig Dohában élt, és 2015-ben a csoport ottani politikai irodájának vezetője lett.

A védelmi tárca élére a tálibok katonai műveleti parancsnoka, Mahammad Jakub molla, Omár molla fia került.

Sziradzsuddin Hakkáni pedig a belügyminiszteri posztot kapta. Ő vezeti a terrorszervezetként nyilvántartott Hakkáni-hálózat nevű csoportot, amely a tálibok pénzügyeit és katonai eszközeit igazgatja, és diverzánsakciókat hajtott végre nemcsak Afganisztánban, hanem Pakisztánban is.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálib radikálisok eddigi szóvivője a kulturális és tájékoztatási tárcát kapta.

Hírügynökségek megjegyzik, hogy a kulcsfontosságú kormányzati tisztségeket olyan tálib vezetők kapták, akik kitüntették magukat az utóbbi húsz év nyugati beavatkozása alatt. Mindemellett nem volt arra utaló jel, hogy a kormányba bekerültek volna a mozgalomhoz nem köthető személyek is, ami a nemzetközi közösség egyik fontos követelése volt.

Mudzsáhid hangsúlyozta, hogy ügyvivő kormányról van szó. Azt azonban nem közölte, hogy a kabinetnek meddig szól a megbízatása. A tálibok eddig nem adták jelét annak, hogy választásokat tartanának majd Afganisztánban.