2024. március 28., csütörtök

Holnap magyar–szerb kormányülés

Gazdaság, járványügy, migráció – várhatóan ezek a témák határozzák meg a hatodik találkozót

A beharangozott protokoll szerint ma este érkezett meg Budapestre Ana Brnabić szerbiai kormányfő, akit Orbán Viktor magyar miniszterelnök fogadott. Mindketten részt vettek egy munkavacsorán, amelyet a két ország küldöttségének tagjai számára rendeztek. A bejelentés szerint holnap délelőtt tartják az együttes kormányülést, amelyen elsősorban a bilaterális kapcsolatok alakulását elemzik, és megvitatják a gazdasági és politikai együttműködés további mélyítésének lehetőségeit. Minden bizonnyal szóba kerül a regionális stabilitás kérdése is, a járványkezelés, s tárgyalnak azokról a lehetőségekről is, amelyeket a két ország közösen használhat ki a vírushelyzet leküzdése érdekében. A Tanjug közlése alapján a holnapi plenáris ülés egyik témája az illegális migrációk feltartóztatása lesz, ugyanis az afganisztáni válság kitörését követően ismét nagyobb a veszélye egy új migrációs hullám kialakulásának.

Az együttes kormányülésen, a miniszterek közötti megbeszélések után több államközi együttműködési megállapodást is aláírnak az illetékesek.

Az együttes kormányülés megtartását még Jadranka Joksimović szerb integrációs miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be legutóbbi megbeszélésüket követően, a múlt hónap végén, ugyancsak a magyar fővárosban.

A mostani a hatodik magyar–szerb kormányzati csúcstalálkozó. A plenáris ülést a Karmelita kolostorban tartják meg.