2024. április 19., péntek

A régit sem tartják be

Egy új megállapodás előtt szavatolni kell az eddiginek az alkalmazását, a szerb és az uniós álláspont szerint – Koszovó térfelén a labda

Kedden kezdődött és szerdán folytatódik a belgrádi és pristinai kormánytestületek közötti párbeszéd Brüsszelben. Nem a szerb államfőnek és a koszovói kormányfőnek egy újabb találkozója zajlik tehát, hanem az úgynevezett technikai jellegű dialógus, melytől – a tárgyalások kapcsán nyilatkozó személyek szerint legalábbis – nagyban függ, mikor lesz a következő magas szintű egyeztetés.
Kedden külön tárgyalt Miroslav Lajčákkal, az EU Belgrád és Pristina közötti dialógussal foglalkozó különmegbízottjával Petar Petković, a szerbiai tárgyalócsoport vezetője és Besnik Bislimi, az albán csoport elnöke. Ma háromoldalú tárgyalások következnek. Petković szerint ez alatt a két nap alatt dől el, mikor lehet megtartani a legközelebbi megbeszélést Aleksandar Vučić szerb államfő és Albin Kurti koszovói miniszterelnök között. Mint mondta, Pristinának bizonyítania kell, hogy valóban készen áll a tárgyalásokra, mert az eddigiekben Kurti nem ezt alátámasztó üzeneteket közölt. A tárgyalások során, értékelte, a szerb fél továbbra is arra törekszik, hogy szorgalmazza a korábban aláírt megállapodások betartását, s hogy maximálisan kiálljon a koszovói szerbség jogainak védelme mellett. A hangulat, mint mondta, mindig kellemetlen, de nem ez a fontos, a szerb delegáció célja az, hogy a dialógus folytatódjon, s Pristina betartsa azt, amit korábban már aláírt.
Petković elmondása szerint a szerb tárgyalófél elsősorban a szerb községek közösségének megalapítását, az eltűnt személyek feltárását, az igazságügyet érintő kérdéseket, az energetikát és a mozgásszabadság szavatolását fogja a mai tárgyaláson emlegetni. Meggyőződésének adott hangot, hogy a szerbek és az albánok közötti tartós béke nélkül a regionális stabilitás sem elképzelhető, ezért minden erővel a megállapodások elérésén kell munkálkodni. Szerbia a párbeszéd híve, mondta, azért szorgalmazza mindig a folytatását, mert a brüsszeli dialógus az egyetlen olyan hely, ahol a mindkét fél számára fontos kérdéseket meg lehet vitatni. Azt mondta, Szerbia minden eddigi kötelezettségének eleget tett, így elvárja, hogy a másik fél is ekképp folytassa a párbeszédet, a témát az EU képviselőjével is meg kell vitatni. A megállapodásokat ugyanis Brüsszel is ellátta kézjegyével, vagyis szavatolója a teljesítésnek. Az eltűntekkel kapcsolatban elmondta, 1639 személy sorsáról van szó, Belgrád olyan információkkal rendelkezik, hogy Pristinában temették el ezeket az embereket, de Pristina nem hajlandó beleegyezését adni a feltáráshoz. Petković szerint Koszovónak is meg kell tennie ugyanazt, amit a szerb fél már megtett Közép-Szerbia területén.
A párbeszéd folytatása kapcsán Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője közölte, elő kell készíteni Vučić és Kurti következő találkozóját, ehhez pedig meg kell vitatni az eddig aláírtak teljesítésének sikerességét. Brüsszeli források szerint a hónap végéig találkozniuk kellene a politikusoknak.