2024. április 25., csütörtök
SZABADKA SZÖKŐKÚTJAI ÉS CSOBOGÓI (12.)

A vasútállomás díszkútja

Szabadka köztéri szobrait bemutató sorozatunk után egy új sorozatot indítunk útjára, amelyben Szabadka köztéri szökőkútjait, csobogóit és emlékkútjait mutatjuk be. Közterületeink ezen díszei mellett nap mint nap elmegyünk, nyaranta pedig enyhülést is biztosítanak számunkra, de a történetüket nem feltétlenül ismerjük.

Az elmúlt héten véget ért a nyár és beköszöntött az ősz. Így Szabadka szökőkútjait és csobogóit bemutatós sorozatunk is befejeződik. Utoljára egy igen különleges, a vasútállomás előtt álló díszkutat mutatunk be, amely majdnem nyolcvan éve dacol az idő viszontagságaival.

A díszkút 1942-ben a pályaudvar felújításakor került a mai helyére (Fotó: Patyi Szilárd)

A díszkút 1942-ben a pályaudvar felújításakor került a mai helyére (Fotó: Patyi Szilárd)

Szabadkán a vasúti közlekedés 1869. november 11-én vette kezdetét, amikor Szegedről az akkor befejezett vasútvonalon megérkezett az első vonat a szabadkai vasútállomásra. A város számára legnagyobb és legfontosabb vonal a Budapest–Ferencváros–Szabadka–Újvidék–Zimony– államhatár vasútvonal kiépítése 1881 augusztusában vette kezdetét. Ehhez a fővonalhoz további mellékvonalak csatlakoztak, és a századfordulóra Szabadka fontos vasúti csomóponttá vált. A város központjában található pályaudvar a II. világháború alatt többször a város elleni katonai támadások fő célpontja volt. Először az úgynevezett áprilisi háború során érték nagy károk a város ezen pontját. 1941. április 13-án, húsvétvasárnap kora reggel a Magyar Honvédség V. hadtestjének egységei vonultak be Szabadkára. A pályaudvar környékén azonban kemény ellenállásba ütköztek és több órán át tartó tűzharc alakult ki. A város biztosítása és az ellenálló csoportok felszámolása késő estig eltartott. A harcokban a pályaudvar épülete és környéke súlyosan megrongálódott.

A pályaudvart 1942-ben felújították. A kőből készült díszkút is ekkor épült, amelyet a pályaudvar mellett álló csárda oldalfalába helyeztek el. Így a kút a pályaudvar előtti térre nézett, és kínált egy kis felfrissülést az erre járó utasoknak, járókelőknek. A kút felett egy monumentális vázát formázó kőalkotás volt található, amely azt a benyomást keltette, mintha a víz belőle folyna. A felújított pályaudvart a díszkúttal együtt 1942. június 24-én délben avatták fel. Az eseményen jelen volt Kállay Miklós kormányának iparügyi minisztere, Varga József is. A miniszterrel együtt érkezett Szabadkára Algyay Pál államtitkár, Imrédy Kálmán, a MÁV elnöke és Tóth Tibor, a MÁV délvidéki üzletvezetője. A pályaudvaron a jeles vendégeket a bácskai főispánok dr. Deák Leó, dr. Reök Andor és dr. Fernbach Péter fogadták. A felújított pályaudvar 1944-ben szövetséges légi támadások célpontjává vált, de a kút sértetlen maradt. A világháborút követő évtizedeket a létesítmény háborítatlanul vészelte át. 1998-ban a kút mögötti épület lebontásra került, helyén parkolót alakítottak ki. Szerencsére a kutat a számára helyet biztosító falrésszel együtt megkímélték. A kút hosszú ideje nem üzemel, de parkoló gépjárművektől körbevéve még mindig ott áll, ahol 1942-ben felavatták.

Városunk csobogóit és emlékkútjait bemutató sorozatunk után legközelebb a köztéri emléktáblákat bemutató sorozatot indítunk útjára.