2024. április 19., péntek

Csókán volt az utánpótlás

A hétvégén tartották meg a 11. Szabó István-emlékversenyt

Nyilván nincs élő ember Csókán, aki ne ismerte volna Szabó Pista bácsit, s azt, hogy a csókai asztalitenisz szinte egybeforrt az ő nevével. A bánáti kisvárosban ennek megfelelően nagy tisztelettel ápolják az ő, valamint a másik emblematikus játékos-edző, Király Ilona emlékét, ebbe tartozik bele az, hogy egy év kihagyás után idén is megrendezték a Pista bácsiról elnevezett emlékversenyt.

A kiváló rendezésű tornára szívesen járnak el a hazai klubok, nem volt ez másként az idén sem, hiszen a 11. ilyen tornára több mint kétszázan jelentkeztek, és már szombaton délelőtt komoly kaucsukpattogás hallatszott ki a Jovan Popović Általános Iskola tornaterméből. Idén a mini újonc egyes (fiú és leány, 10 éves és fiatalabb), az ifjúsági egyéni (fiú és leány, 18 éves és fiatalabb) és az újonc egyéni (fiú és leány, 15 éves és fiatalabb) korosztály kapott lehetőséget, úgyhogy az egyik asztalnál már komoly labdaváltásba keveredtek a nyurga fiatalok, mellettük pedig a derékig sem érő csöppségek ütötték már nagyon ügyesen a labdát.

A teremben több ismerős arcot láthattunk, többek között az olimpiát megjárt férficsapat tagjait, akik ezúttal edzőként irányították klubjaik reménységeit. Ott volt többek között Pető Zsolt, aki 6 éves és máris kiváló fonákkal rendelkező kisfiát, Maximot kísérte, a fiúcska pedig végül második lett a csoportjában.

A megnyitón Kormányos László, az 58 éves Csóka Asztaliteniszklub vezetőedzője elsorolta mindazokat a kiváló játékosokat, akik Pista bácsi keze alatt váltak igazi pingpongozóvá, megköszönte a segítséget az önkormányzatnak, a Vajdasági Asztalitenisz-szövetségnek és a támogatóknak, s külön Vorgić Dognár Otília tiszteletbeli elnök és Predrag Golić edző hozzájárulását ahhoz, hogy a Csóka továbbra is magas szinten űzi e sportágat, a csókai, de már évtizedek óta Zentán edzősködő egykori szövetségi kapitány, Mellik Zoltán kapcsán pedig annak a reményének adott hangot, hogy nyugdíjas korára visszatér a helyi csapathoz.

Milan Stanić, a tartományi szövetség elnöke elmesélte, hogy élete legszebb élménye közé tartozik az, amikor még játékosként a csókai tornán lépett fel, s ecsetelte, a szövetség méltó módon kívánja ápolni a nagy játékosok és edzők emlékét.

A torna küldöttsége ezután szokás szerint meglátogatta a temetőt is, ahol csokrot helyeztek el Szabó István és Király Ilona nyugvóhelyén, s a csókaiak külön kiemelték e két edző óriási hiányát.

A torna közben javában folyt, vasárnap is folytatódott, volt örömünnep és pityergés, összességében pedig mindenki elégedetten hagyta el Csókát, újabb élménnyel gazdagodtak a fiatalok.

Csoportgyőztesek, juniorok: Fábri Strahinja (Temerin), Varga Dániel (Temerin), Stefan Lazić (Sloga), Dušan Pavlović (Stak), Vladimir Pandurević (Spartacus), Vegyelek Dóra (Csóka), Sofija Nikolić, Marina Pinku (Versec), Sara Radak (Novi Sad), Minja Vladimirov (C. zvezda).

Kadétok: Nikola Vranjanac (Napad), Csapanda Dávid (Selenča), Luka Dragin (Borac), Vuk Jelikić (C. zvezda), Matija Gorsu (Slavija '96), Nina Starčević (Ugrinovci), Emili Miul (Rapid), Sara Trifon (Rapid), Nađa Radojičić (Ugrinovci), Lana Jovanović (Hajduk Veljko).

Mini kadétok: Csapanda Dávid (Selenča), Aleksandar Krajnalić (Radnički N.), Détári Luka (Csóka), Egri Dominik (Temerin), Horváth Teodóra (TSC), Varga Hanna (Csóka), Varga Laura (Temerin), Tényi Nóra (Temerin).