2024. március 19., kedd
FORMULA-1

Diadal a narancs hadsereg előtt

Amióta Max Verstappen öt éve berobbant a Formula–1-es élmezőnybe, egy egész országban élesztette újra a sport iránti rajongást. Az elmúlt években rendszeres látvány volt, hogy szülőországában, Belgiumban, valamint a Red Bull hazai versenyén, Ausztriában elözönlötték a lelátókat a narancssárgába öltözött holland szurkolók, jelezve ezzel az igényt az F1 felé a Holland Nagydíj felélesztésére.

Az Amszterdam és a tengerpart között fekvő, régi vágású zandvoorti pálya a múltban már 30 F1-es nagydíjat rendezett, a legutóbbit azonban 1985-ben. Az azóta is használt helyszínt felújították, hogy megfeleljen a királykategória minden igényének, igazi különlegességként pedig néhány kanyart megdöntöttek, ettől remélve, hogy megkönnyíti az előzést az egyébként elég szűk és kanyargós pályán.

A hazai hős pedig meg is felelt a szurkolók, vagy ahogy magukat nevezik, az orange army, a narancs hadsereg minden elvárásának, hiszen uralta a hétvégét, s miután hajszállal elcsípte az első rajthelyet Lewis Hamilton orra elől, a versenyt is megnyerte. Verstappent a két Mercedes követte a rajt után, ám hiába állította a csillagos csapat eltérő boksztaktikára két versenyzőjét, Hamilton és Valtteri Bottas így sem tudott a Red Bull elé kerülni.

Hamilton ugyan sokáig autózott két másodpercen belül riválisához képest, ám előzési közelségbe egyszer sem került – de nehezen ment mások kikerülése a másik Red Bull-lal az elrontott időmérő miatt hátulról rajtoló Sergio Péreznek is, aki végül a 8. helyig tudott feljönni, miután nagy küzdelmek árán áthámozta magát a két McLarenen.

Verstappen idén már hetedik győzelmét szerezte Hamilton négyével szemben, és a balszerencsés nyár után most vissza is vette a vezetést a bajnokságban. Bottas lett a harmadik, a magányos versenyt futó Pierre Gasly számára kiemelkedő az AlphaTaurival elért negyedik hely, őt pedig tisztes távolságból a két Ferrari követte az egész versenyen, mígnem a hajrában Fernando Alonso Carlos Sainz megelőzésével beférkőzött közéjük.

Kimi Räikkönen a hétvége előtt jelentette be, hogy a szezon végén befejezi 21 évet átölelő F1-es karrierjét, ám azt akkor még nem tudta, hogy már ezen a hétvégén sem fog versenyezni. A pénteki edzéseken még ő vezette az Alfa Romeót, ám szombat reggel pozitív lett a koronavírustesztje, így bár a holland előírások miatt nem is kellett karanténba vonulnia, és tünetei sincsenek, az FIA saját belső szabályai nem engedték számára, hogy betegye a lábát a pálya területére.

A hétvége további részére a csapat tesztpilótája, a legutóbb 2019-ben versenyző Robert Kubica vette át a helyét, aki a 15. helyen ért célba.

A Holland Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (Red Bull) 1:30:05,395, 2. Lewis Hamilton (Mercedes) +20,9 másodperc hátrány, 3. Valtteri Bottas (Mercedes) +56,4, 4. Pierre Gasly (Alpha Tauri) +1 kör, 5. Charles Leclerc (Ferrari) +1 kör stb.

A világbajnokság állása: 1. Verstappen 224,5 pont, 2. Hamilton 221,5, 3. Bottas 123, 4. Norris 114, 5. Pérez 108 stb.