2024. április 20., szombat

Tanácskozás a folklórkutatásokról

Bori Imre Idő, idő, tavaszidő – A jugoszláviai magyarság népköltészetéből  (antológia, 1971) kerek évfordulós gyűjteményünk, tudománytörténeti antológiánk volt az első ilyen összefoglaló kötet a jugoszláviai magyarság folklórkutatásaiból és folklórgyűjtéseiből az 1944 óta eltelt negyed évszázad alatt. Azóta több és sokkal nagyobb folklorisztikai gyűjteményeink is megjelentek, tanulmánykötetek láttak napvilágot itteni szerzőinktől. A kerek évforduló jó alkalom egy összegzésre az elmúlt újabb időszak terméséről. Időközben az évfordulós könyv alcímében említett ország széthullott, s a Kiss Lajos Néprajzi Társaság is a vajdasági kutatásokra összpontosít. Ezekről az itteni eredményekről tartunk konferenciát szeptember 11-én Temerinben, az alkotóházban.

Előadók: Besnyi Károly, Csorba Béla, Fehér Viktor, Klamár Zoltán, Raffai Judit, Kónya Sándor, Silling István, Silling Léda, Tóth-Glemba Klára és Szőke Anna.

Konferenciánkra mindenkit szeretettel várunk szombaton 10 órára, a temerini tájház udvarába, csupán előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi címen: szoketanna@gmail.com – áll a meghívóban, amelyet Szőke Anna, a KLNT elnöke írt alá.