2024. március 28., csütörtök

A magabiztos megszólalást erősítő képzés

Az Európa Kollégiumban megkezdődött a szerb nyelvi felzárkóztató kurzus az elsőéves egyetemistáknak

A Magyar Nemzeti Tanács 2011-ben induló felsőoktatási ösztöndíjprogramjának szerves részei az intenzív szerb nyelvi felzárkóztató képzések, amely most, szeptemberben a már felvételt nyert egyetemestistákat szólítja meg. Idén is nagy volt az érdeklődés képzés iránt, melyen 26 fiatal vesz rész, köztük vannak, akik Újvidéken kezdik meg tanulmányaikat, de olyanok is, akik más városokban tanulnak tovább. A korábbi évekhez hasonlóan, ebben az évben is az újvidéki Európa Kollégiumban kerül megszervezésre a két hetes, 80 tanórából álló felzárkóztató képzés. A jelentkezőket hétfőn Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte:

– A kurzus célja, hogy a leendő egyetemisták, főiskolások, olyan nyelvtudásra tegyenek szert, amely nem akadályozza őket abban, hogy szépen haladjanak a tanulmányaik alatt. Tapasztalataink szerint a képzés magabiztosságot és céltudatosságot ad nekik. A kurzus kiemelkedő elemei a beszédcentrikusság, a szókincsbővítés, a kommunikáció, a funkcionális nyelvhasználat, hogy a fiatalok nyelvtudása megerősödjön. Külön örülünk, hogy azok is éltek a lehetőséggel, akik nem itt helyben fognak továbbtanulni – emelte ki Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Az órákat már több éve Mirjana Ivanković, a temerini Kókai Imre Általános Iskola szerbtanárnője tartja.

– Hétfőtől péntekig tartanak az órák. Naponta nyolc órán vesznek részt a diákok. Lehetőség szerint megismertetjük velük a várost is, annak érdekében, hogy megtanuljanak tájékozódni és ne érezzék elveszettnek magukat. Tapasztalataim szerint a kurzus magabiztosságot és jó alapot nyújt ahhoz, hogy ne okozzon gondot a szerb nyelven való továbbtanulás – emelte ki a tanárnő.

A képzés egyik részvevője, a temerini Erős Barnabás az Újvidéki Közgazdasági Karra iratkozott.

– Vegyes érzelmeim vannak a szerb nyelvvel kapcsolatban, szinte mindent megértek, amit mondanak, viszont beszélni nem merek, mert félek, hogy helytelenül mondok valamit. Remélem, a képzés után magabiztosabban tudom használni a nyelvet, hiszen ez elengedhetetlen a továbbtanuláshoz – mondta.

A képzést lebonyolító niši Biznis Akademija igazgatónője, Dragana Lilić, valamint Miavec Emma, az Európa Kollégium munkatársnője is köszöntötte a diákokat.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A kurzus minden részvevője megkapta azt a tankönyvet is, amely a tanulásukat segíti.

A Magyar Nemzeti Tanács programja Magyarország Kormányának támogatásával, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap közreműködésével valósul meg.