2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Az emberek nem vakok

Milanko Šekler szerint az átlagpolgárban indokoltan erősödik a dac

Az egészségügyi szakértők szinte egymással versengve találgatnak azzal kapcsolatban, hogy mikor tetőzik az aktuális járványhullám. Egyesek szerint szeptember végén, mások szerint csak októberben. Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár úgy véli, két, legkésőbb három hét múlva esedékes a tetőzés. Azt is közölte: megtörténhet, hogy egy adott pillanatban szigorítják a jelenleg hatályos járványügyi korlátozásokat. A szigorítás, mint kifejtette, olyan lesz, hogy az biztosan nem tetszik majd a polgároknak, példaként a gyülekezésszabadság további korlátozását, valamint a vendéglátóhelyek és az éjszakai szórakozóhelyek nyitvatartásának a korlátozását említette.
– Az országban a felnőttek 51,7 százaléka vette fel a védőoltást. Ezen a szinten mintha egyszerűen megállt volna az immunizáció, az átoltottsági arány nem növekszik. Hiszem, hogy éppen ez lesz a központi téma az egészségügyi válságstáb következő ülésén, hiszen jó lenne megfontolni, miként lehetne a védőoltás felvételére ösztönözni az embereket. Felmerült bennünk a sorsolásos szerencsejáték, valamint a hasonló jellegű ösztönző intézkedések foganatosításának a lehetősége. Mind többen kerülnek kórházba, sokaknak van szükségük mesterséges lélegeztetésre, legtöbbjük nem oltatta be magát. A következő időszakban elsősorban arra összpontosítunk, hogy növekedjen az átoltottsági arány – taglalta Đerlek a B92 hírportál összeállítása szerint.
Noha Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter nem sokkal korábban megismételte, hogy az immunizáció kötelezővé tételének Szerbiában jogi akadályai vannak, Đerlek szerint továbbra is azt fontolgatják, hogy az egészségügyben dolgozók és a tanügyesek számára kötelező legyen.

NEM MINDEN FERTŐZÖTT BETEG
Csütörtökön nyílt meg az újvidéki Covid-kórház, az első pácienseket még aznap este elhelyezték az intézményben, jelenleg 122 személyt gyógyítanak ott. A következő néhány napban a többi vajdasági kórházból ide szállítják át az összes Covid-pácienst – erősítette meg Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár a Pink tv vendégeként, örömének adván hangot, hogy miután elkezdett működni az újvidéki Covid-kórház, nemcsak a Vajdasági Klinikai Központot, hanem a többi kórházat is tehermentesíthetik.
Gojković kifejtette: amikor néhány napja azt mondta, hogy ősszel és télen mindenki megfertőződik a koronavírussal, nem arra gondolt, hogy mindenki meg is betegszik. Nem mindenkinél alakulnak majd ki súlyos tünetek – pontosított.
Szerinte az esetszámnál jóval fontosabb a kórházi kezelésre szorulók száma. Azt is elmondta, hogy a korábbiakhoz képest megváltozott a Covid-páciensek kórképe, és hogy jelenleg elsősorban fiatalabb pácienseket gyógyítanak. Gojković szintén a védőoltás felvételére kér mindenkit, szavai szerint aki beoltatja magát, az szinte biztosan nem kerül lélegeztetőgépre.

VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY ÉS KÖVETKEZETESSÉG
A védettségi igazolvány Szerbiában való alkalmazásával kapcsolatban szintén számos értékelés és találgatás hangzott el a közelmúltban. Az egészségügyi szakértők szerint „ez szükségszerű, ám a jogászok azt mondják, hogy alkotmányellenes", maguk a jogászok viszont eddig nem foglaltak állást. A közhasznú információk biztosa annyit közölt, hogy kizárólag az alkotmánybíróság döntheti el, hogy mi alkotmányellenes és mi nem.
Milanko Šekler, az állatorvosi mikrobiológia és immunológia doktora azok közé tartozik, akik a védettségi igazolvány alkalmazását sürgetik. Ha bizonyos létesítmények vagy szolgáltatások kizárólag védettségi igazolvánnyal lennének elérhetőek – és az intézkedést következetesen be is tartanák, míg a korábbról hatályosakat ismét következetesen betartatnák –, egyik járványügyi korlátozást sem kellene szigorítani, emelte ki Šekler az SZRTV-nek nyilatkozva.
Šekler nem érti, hogy a közvélemény miért áll hozzá úgy a jelenléti oktatáshoz, valamint a diákokhoz, mintha az, illetve ők lennének a járványhelyzet rosszabbodásának az első számú generátorai.
– Az iskolák nem gócpontok. Gócpontok a teltházas spotrendezvények, amelyeken senki nem tart be semmilyen szabályt, vagy például bizonyos, a katonaságba való bevonulás alkalmából szervezett ünnepségekhez hasonló összejövetelek, amelyeken szintén senki nem visel védőmaszkot. Látván a médiában a felvételeket ezekről a rendezvényekről, valamint a maszk nélküli állami tisztségviselőkről, az átlagpolgáron jogosan uralkodik el a dac, és indokoltan kérdezi, hogy vajon miért viselné az iskolában a védőmaszkot a gyereke. A védőmaszk viselésére és a távolságtartásra vonatkozó szabályt soha, semmilyen létesítmény tekintetében nem helyezték hatályon kívül – fogalmazott Šekler.

4103 ÚJ FERTŐZÉS – 19 ELHUNYT
Az aktuális járványmutatók továbbra is az elmúlt időszakban jellemző tendenciákat tükrözik. A hétfői járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 16 449 koronavírustesztet végeztek el, ebből 4103-nak az eredménye volt pozitív (25 százalék). A vizsgált egy napban 19 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 7398 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,94 százalék. A kórházakban országszerte 1571 Covid-pácienst kezelnek, 110-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 376 új fertőzést jegyeztek, ebből 183-at Újvidéken.
Szerbia egy újabb kimutatásban (statista.com) került a listavezetők közé, a pénteki európai szintű kimutatás szerint a hétnapos incidencia, azaz az új esetek tekintetében ötödik Európában – 317,4 fertőzés 100 ezer lakosra számítva –, csak Nagy-Britannia, Koszovó, Grúzia és Montenegró előzi meg.