2024. április 24., szerda

Megingott az EU-ba vetett bizalom?

Sebastian Kurz: A Nyugat-Balkán eurointegrációja mindenkinek érdeke

Sebastian Kurz, Ausztria kancellárja szombaton Belgrádban tett látogatása során kiemelte, országa támogatja Szerbia és a Nyugat-Balkán eurointegrációját. Kiemelte, fontos, hogy az EU kiszámítható legyen, hiszen az EU-ba vetett bizalom képezi a közösség alapját. Ebben az összefüggésben fontos elismerni Szerbia elért eredményeit, amit elsősorban a gazdaság terén valósított meg, illetve a járvány idején – mutatott rá az osztrák kancellár, majd reményét fejezte ki, hogy Szerbia még az idén újabb klasztert nyithat meg a társulási folyamatban.

Sebastian Kurz és delegációja munkalátogatást tett szombaton Belgrádban, és ennek során tárgyalásokat folytatott Aleksandar Vučić államfővel, illetve tárgyalt Ana Brnabić kormányfővel is. A beszélgetések során a régióban uralkodó helyzetet elemezték, különös tekintettel a Belgrád–Pristina-párbeszédre. Kurz kiemelte, az egyébként is nehéz párbeszéd az új kormány felállása után sem lett könnyebb.

Vučić Kurzot az elnöki palotában fogadta, ahol a négyszemközti tárgyalást követően a két ország delegációjának ülésére is sor került. Ezt követően pedig az államfő ünnepi körülmények között a Szerb Köztársasági Érdemrend Szalaggal tüntette ki Sebastian Kurzot a Szerbia és az egész Nyugat-Balkán fejlődéséért kifejtett törekvéseiért, valamint Szerbia és Ausztria viszonyának a megerősítéséért.

Az osztrák kancellár az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésének egyik szószólója, aki határozottan támogatja Szerbia eurointegrációját. Belgrádi látogatását követően a Tanjug hírügynökségnek reményét fejezte ki, hogy ez az év nem veszik kárba, és hogy az EU újabb lendületet vesz a Nyugat-Balkán euróintegrációjának a megvalósításában. Kiemelte, az EU a régió megbízható partnere kell hogy legyen, hogy meglegyen az Unióba vetett bizalom. A kancellár az osztrák újságírókkal folytatott beszélgetés során aggodalmának adott hangot, hogy az EU-ba vetett bizalom csökkenésével nő más hatalmak, így Oroszország vagy Kína befolyása a térségben.

Hangsúlyozta, az EU, illetve Ausztria sem lehet közömbös a régió iránt.
– Ausztria számára kiemelten fontos a régió fejlődése, a földrajzi közelsége miatt. Minden negatív hatás közvetetten kihat ránk is. Ha csökken a bűnözés, nálunk is nagyobb lesz a biztonság, ha kevesebb lesz a konfliktus a régióban, nagyobb lesz a stabilitás nálunk is. A régió gazdasági fejlődése kedvez nekünk is – hangsúlyozta Kurz.

Vučić a megbeszélést követő sajtótájékoztatón megköszönte a kancellárnak a Szerbia eurointegrációjának felgyorsítása kapcsán tett személyes erőfeszítéseit, rámutatott ugyanakkor, hogy sajnos az EU-n belül egyes államok ellenzik a bővítést. Az államfő szavai szerint az lenne igazságos, ha ezzel az állásponttal szembesítenék is a tagjelölt államokat. Példaként Észak-Macedóniát és Albániát említette, akik a mai napig egy lépést sem tettek a társulási folyamatban, miközben számos követelésnek eleget tettek.

Észak-Macedónia még az állam nevét is módosította. Ugyanakkor Szerbia sem nyithatott meg újabb klasztert. Szerbia azonban nem adja fel, folytatja az eurointegrációs törekvéseit, miközben gondot visel a gazdasági növekedésre, illetve a felelősségteljes politikájára a jövőben is – szögezte le az államfő.

NÉGY ÚJ BERUHÁZÁS AZ ÉV VÉGÉIG
A két politikus egyetértett abban, hogy a két ország gazdasági együttműködése jó, Ausztria Szerbia egyik legfontosabb beruházója. Jelenleg megközelítőleg 400 osztrák vállalat tevékenykedik az ország területén. Aleksandar Vučić bejelentette, négy újabb jelentős osztrák beruházás kezdődik meg az év végéig.

Mint elhangzott, az év első felében a két ország kereskedelmi forgalma 22,3 százalékkal nőtt, és nagyobb, mint 2019 ugyanezen időszakában volt. Vučić rámutatott, az, hogy a két ország kereskedelmi forgalma nő, illetve egyre több osztrák beruházó érkezik Szerbiába, fontos visszajelzés országunknak, hiszen ez azt jelenti, hogy Szerbiában jó beruházni.

Hangsúlyozta, hogy Szerbia fiskális helyzete jó, az államadósság stabil, majd rámutatott, a régióban Szerbiában nőnek a leggyorsabban a fizetések és a nyugdíjak, miközben a Nyugat-Balkánra érkező külföldi beruházások 61 százaléka éppen országunkban valósul meg. Mint mondta, ez nem lenne lehetséges olyan barátok nélkül, akik hisznek Szerbiában és a jövőjében.

SZERBIA AZ ELSŐ HELYEN
A tárgyalófelek szót ejtettek a migránshelyzetről, illetve az afgán menekültekről is. Mint ahogy arra a Szabad Európa Rádió rámutatott, Kurz kancellár kiemelte, azoknak az embereknek, akik elhagyják Afganisztánt, a szomszédos országokban kellene menedéket adni. Szavai szerint a menekültáradatnak a környező országoknak kellene segítséget nyújtaniuk, nem lenne szabad megengedni, hogy a menekültek Európa felé vegyék az útjukat. Kiemelte, fontos a határokvédelme, illetve az emberkereskedelem elleni küzdelem. Szavai szerint ezeknek a problémáknak az EU határain kívül történő megoldása ma már sokkal jobban működik, mint néhány évvel ezelőtt.

– Fontos, hogy azok az országok, mint amilyen Szerbia is a migráns útvonalon, részt vegyenek ebben, mi pedig támogatást nyújtsunk nekik – mondta Kurz.
Aleksandar Vučić azonban rámutatott, hogy azok, akik elhagyják Afganisztánt, Európába vagy az Amerikai Egyesült Államokba szeretnének eljutni. Kevesen vannak, akik a Nyugat-Balkánon maradnának. Az afgánhelyzet óta csak egy kérés érkezett, egy labdarúgóklub 150 női tagja kért menedéket Szerbiában.

Az államfő kiemelte, az ország eleget fog tenni a kérésnek, hiszen kötelességünk szolidaritást mutatni, különösen a nők iránt. Leszögezte ugyanakkor ezúttal is, hogy Szerbia nem lesz a migránsok táborhelye.

– Meg fogjuk beszélni a szomszédainkkal és Ausztriával, hogyan reagáljunk. Készen állunk arra, hogy koordináljuk a lépéseket – mondta Vučić.