2024. március 29., péntek

Az EU külpolitikai prioritás

Selaković az új szerbiai EU-nagykövettel tárgyalt

Emanuele Giaufret olasz diplomatával, az Európai Unió szerbiai delegációjának új vezetőjével tárgyalt Nikola Selaković külügyminiszter, aki a tegnapi találkozón kiemelte, Szerbia számára az EU-tagság külpolitikai prioritás, és az ország számára stratégiai elkötelezettséget jelent, ezért hűen viszonyul a megkezdett reformtörekvések megvalósításához. A külügyminisztérium közleménye szerint
Selaković a tárgyalások során rámutatott, Szerbia kész együttműködni az EU-val, intézményeivel és a tagállamokkal, és az intenzívebb munkától sem riad vissza, annak érdekében, hogy felgyorsítsa a tárgyalási folyamatokat.
A miniszter rámutatott arra is, hogy Szerbia számára fontos a regionális együttműködés is, hiszen az hozzájárul a stabilitáshoz, a biztonsághoz, valamint a nyitott kérdések diplomatikus megoldásához.
A Belgrád–Pristina-párbeszéd kapcsán rámutatott, a tartós megállapodás kulcskérdése a párbeszédben és a kompromisszumos megoldásban rejlik. Emlékeztette az olasz diplomatát ugyanakkor arra, hogy Pristina nem tett eleget a brüsszeli megállapodásba foglalt kötelezettségeknek, és nem is teszi lehetővé, hogy megalakuljon Koszovó területén a szerb községek közössége. Szavai szerint elengedhetetlen, hogy a koszovói fél is teljesítse kötelességét, és ebben Szerbia számít az EU fellépésére is.
Selaković elmondta, az EU már több mint húsz éve Szerbia legfontosabb külgazdasági partnere, és kulcsfontosságú a megkezdett reformoknál nyújtott segítsége is.
Hangsúlyozta, hogy Szerbia a járvány körülményei között is sikeres gazdasági politikát valósított meg, miközben stabil maradt a pénzügyi helyzete. A statisztikai adatok alapján Szerbia gazdaságára a koronavírus-járvány negatív következményei kisebb mértékűek volt, mint Európa más országaiban.
Emanuele Giaufret nagykövet a hétvégén adta át megbízólevelét Aleksandar Vučić államfőnek, miután Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU szerbiai delegációjának vezetőjévé nevezte ki. Ez alkalommal Giaufret megtiszteltetésének adott hangot, hogy az Európai Unió nagyköveteként tevékenykedhet Szerbiában. Kiemelte, Szerbia az Európai Unió számára nagyon fontos állam, és az EU is fontos Szerbiának, hiszen a legfontosabb kereskedelmi partnere az EU, az ország fejlődését ösztönző legtöbb beruházó és támogatás is innen érkezik. Szavai szerint Szerbiára nehéz munka vár, mielőtt az EU tagállamává válik, de mint mondta, mandátuma alatt mindent megtesz, hogy az intézmények és az egész társadalom bevonásával Szerbia elérje kitűzött célját. Mint mondta, az EU hisz az európai projektumban, és mindenki tudja, hogy Szerbia társulása mindenki javát szolgálja majd Európában.
– Nagyon erősek vagyunk, ha együtt dolgozunk minden polgár jóléte érdekében – mondta Giaufret.
Emanuele Giaufret szerbiai megbízatása előtt négy évig Izraelben volt az EU nagykövete. Ezt megelőzően New Yorkban képviselte az Európai Bizottságot az ENSZ-nél, korábban pedig Tel Avivban, az EU nagykövetségén a politikai-kereskedelmi részleget vezette.