2024. április 24., szerda

A hónap végén érkezik a megemelt tejprémium

A tejtermelő nagygazdaságoknak sokat jelent a 3 dináros emelés

Sohasem voltak rosszabb helyzetben a tejelőmarha-tenyésztők, mint most, hiszen a ráfordítás egyre növekszik, a takarmány nagymértékben megdrágult, a tej felvásárlási ára viszont 6 éve nem változott.  Sanja Bugarski, a Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületei Szövetségének elnöke már hónapokkal ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy lehetetlen elvárás továbbra is veszteséget termelni, ,,a tejtermelők csődbe jutottak, ami abszurdum, hiszen azokról van szó, akik az év 365 napján dolgoznak”. A tejtermelők egyesülete még júniusban a kormány segítségét kérte, többször is találkozót kezdeményezett az államelnökkel és a kormányfővel, míg végül Aleksandar Vučić államfő augusztus 19-én közölte, hogy 3 dinárral megemelik, vagyis 10 dinárra növelik a tejprémiumot. Néhány napra rá ezt Branislav Nedimović agrárminiszter is megerősítette, a napokban pedig arról értesülhettünk, hogy szeptemberben meg is érkezik a megemelt prémium.

A tejtermelő nagygazdaságoknak a 3 dinár is jelent valamit, így nyilatkozott a Prva TV-ben például Milan Sedlarević čačaki farmer, aki 120 fejőstehenet tart.

– A tej felvásárlási ára pillanatnyilag 38,5 dinár. A 10 dináros prémium nekünk sokat fog jelenteni, mert naponta 1500 liter tejet adunk át, és tejgyárak is azt ígérték, hogy emelik a felvásárlási árat. Az utóbbi években szinte katasztrofálissá vált a helyzet, mert a kukorica, a szója és a napraforgó is megdrágult, és még így is nehéz kijönni, hogy minden tehén után 25.000 dinár állami támogatást kapunk. Valójában csak ez ösztönöz bennünket további munkára, főleg az idén, amikor aszályos évünk van, gyengén nőtt a fű, kukoricából is kevesebb terem. A 120 tehénnel rengeteg a munka, de mi hosszú évek óta ezzel foglalkozunk, nem állunk le, abban reménykedünk, hogy nagyobb lesz a felvásárlási ár, és nagyobb hasznot is elkönyvelhetünk – mondta Sedlarević.

Azok közül, akik kevesebb fejőstehenet tartanak, a sajtónak többen úgy nyilatkoztak, a prémium növelése nem fogja megakadályozni a kisebb farmok felszámolását. Augusztus végén Goran Stojanović, Kruševac környéki gazda a Beta hírügynökség újságírójának elmondta, mivel a tej önköltségi ára 56 dinár körül alakul, nem kifizetődő tejtermeléssel foglalkozni, a 23 fejőstehénből már 13-at eladott, de a többitől is igyekszik megszabadulni, mert semmi hasznon belőlük. Szerinte a tejprémium növelése későn érkezett, jóval korábban kellett volna rendezni az alacsony tejár miatt előállt helyzetet, és nem megvárni, hogy tönkremenjenek a tejtermelő gazdaságok. Radomir Miladinović közép-szerbiai tejtermelő, aki 40 tehénnel bajlódik, saját bevallása szerint csak azért nem számolja fel az állományt, mert bankkölcsönt vett fel, és azt a tejpénzből törleszti. Mint mondta, a tejgyáraknak legalább 50 dinárra kellene emelniük a felvásárlási árat. Sokan mások is úgy vélekednek, hogy a 10 dináros tejprémium csak akkor érne  valamit, ha a tejgyárak is többet fizetnének, de nem 2-3 dinárral, mint ahogyan az egyik tejüzemben, a kaoniki (Kruševac egyik települése) EkoMlekben mondták a tejtermelőknek.

A mošorini Nedeljko Trivunović tudomása szerint az utóbbi időben csak Dél-Bánátban 40 tehénfarmot számoltak fel, és az ő falujukban sem lehet másra számítani, pedig tehenészeteiről hires. Az egyik helybeli gazdatársa 100 tehenet adott el, korábban évente 300 000 liter tejet termelt, most pedig külföldre költözik.

Közben Nenad Budimović, a Szerbiai Gazdasági Kamara állattenyésztési titkára a témáról tartott egyik megbeszélésen arra emlékeztetett, hogy az EU-val aláírt stabilizációs és társulási szerződés értelmében akadálytalanul folyik a tej és tejtermékek behozatala, tavaly például a külkereskedelmi mérleghiány ezeknél a termékeknél 20 millió euró volt. A titkár szerint fontos lenne a minőség szerinti tejfelvásárlás is, és nem helyes, hogy mindenki egyforma prémiumot kap.